Българските щангисти, които бяха заловени с допинг, ще научат окончателната си съдба в края на август. 11-те тежкоатлети, сред които най-добрите ни състезатели Иван Марков и Милка Манева, отнесоха санкции между 9 и 18 месеца, след като дадоха положителни проби за станозолол. След проведеното разследване, включващо и прокуратурата, бе доказано, че забраненият стимулант е попаднал несъзнателно в кръвта им, а вината за наличието му е в производителя на препарата „Трайбест“. Това позволи на Марков, Манева, Демир Демиров и Ивайло Филев да се разминат с доживотни наказания.
 
От Българската федерация по вдигане на тежести още през юни, когато станаха ясни санкциите, обявиха, че ще обжалват, тъй като са невинни. От централата подадоха иск пред Спортния арбитражен съд в Лозана, а делото ще се гледа в последната седмица на месеца. „Сигурни сме, че ще спечелим. Фактът, че нямаше финансова глоба е показателен, че и международната федерация не ни смята за виновни“, коментира генералният секретар на БФВТ Борислав Гидиков пред „Тема Спорт“.
 
България изпрати 16 млади щангисти на европейското първенство за кадети, юноши и девойки в Ландскрона. В шведския град страната ще бъде представена от 9 момчета и 7 момичета, които ще се борят за отличия при 15 и 17-годишните. „Имаме сили за 5-6 медала. Някои от децата са изключително класни и обещаващи“, заяви Гидиков.