Китайската столица Пекин беше избрана за домакин на зимните олимпийски игри през 2022 г., след като при изборите на 128-ия конгрес на МОК в Куала Лумпур спечели надпреварата с Алмати (Казахстан).
 
По този начин мегаполисът ще стане първият град, който е приемал лятна и зимна олимпиада. Както е известно, Пекин беше домакин на летните олимпийски през 2008 г.
 
Китайската столица и Алмати бяха считани за основните фаворити за приемане на Олимпиадата, когато преди две години беше отворена процедурата по приемане на кандидатурите. Двата града останаха единствените кандидати, след като в последните дни четири европейски града - Лвов, Краков, Осло и Стокхолм, се оттеглиха поради политически или финансови причини.
 
Резултатите от гласуването на 85-те делегати на конгреса в Куала Лумпур са: 44 гласа за Пекин, 40 за Алмати и има един въздържал се.
 
Така за първи път две поредни зимни олимпийски игри ще се проведат на азиатска територия, тъй като през 2018 домакин на Олимпиадата е корейският град Пьончан. До момента поредни зимни олимпийски игри са провеждани само на територията на Европа.