Състезателите по плуване в открити води и по ветроходство ще се състезават във води, пълни с фекалии и други отрови, по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.
 
Анализ на водата, направен по поръчка на агенция АП, показва опасни нива на вируси и бактерии от човешки изпражнения. Това може да предизвика сред спортистите различни заболявания, свързани с треска, повръщане и диария.
 
Замърсяването на водите е често срещано явление в Бразилия, където канализацията не преминава през пречиствателни станции. Изследванията са показали, че в някои водни басейни нивата на опасните бактерии надвишава с 1,7 милиона пъти резултатите, които се приемат за опасни в други точки на планетата.
 
От организационния комитет на олимпийските игри в Рио де Жанейро обещават, че водните басейни за големия спортен форум през 2016 г. ще бъдат изчистени.
 
Проблем е, че през тази година в същите тези басейни предстоят няколко олимпийски квалификации. Сред тях са такива по триатлон, гребане, маратонско плуване и ветроходство.
 
Треньорът на австрийския тим по ветроходство Иван Булая обяви, че част от състезателите на неговия отбор са се разболели и страдат от повръщане и диария. Австрийците са на подготовка в Рио де Жанейро преди олимпийската квалификация през август.