Господа управляващи и работещи за българския баскетбол, нещо не е наред, не смятате ли?! Всъщност, много неща не са наред, пишем от години за тях, задаваме въпроси, но всички се крият по дупките и не дават отговори. Когато българската звезда на Лукойл Академик и обявен за най-полезен играч на финалите предпочита оферта от...втора дивизия в Италия, значи нещо не е наред. За Христо Захариев става въпрос, който подписа с втородивизионния Триест. Едва ли предизвикателство, па макар и италианско в "Б" група, е по-престижно от участие в евротурнирите с екипа на шампиона на България. Едва ли и заплатата му ще бъде колосална на фона на тази, която взимаше в клуба от Правец. Не е ли малко странно, че втори пореден опит на ръководството на Лукойл Академик да задържи водещ български баскетболист е обречено на провал.

Миналата година по това време беше сагата с Божидар Аврамов, който вместо Лукойл Академик избра друг слабак и пак в Италия. Сега идва ред на Захариев. Помните ли думите на шефовете на клуба след поредната спечелена титла в началото на юни - ще работим с млади и български баскетболисти. Защо ли ми е трудно да го повярвам, въпреки наличието на Крис Минков и Грозев?! За пореден път ще задам въпроса, каква е ползата от N-тата на брой спечелена поредна титла на България, когато водещите баскетболисти право в очите ти казват, че по-добре да играят в "Б" група в Италия, отколкото в Лукойл Академик. Значи нещо не е наред. Знам, че ръководството на шампиона ще се оправдае с това, че въпросните играчи искат прекалено високи суми. Поне така казаха за Аврамов, който според обяснението им извивал ръцете. Да де, ама както даваш на Ди Браун, който те разиграва като маймуна, една торба с пари на месец (около пет пъти повече от това, което получава Захариев), предложи му и на Захариев нормална заплата. Покажи, че искаш да разчиташ на него, работи за българския баскетбол.

В Лукойл Академик нали не са забравили, че във финалната драма от пет мача с Балкан решаваща роля в огромни моменти изиграха точно българските момчета - Христо Захариев и Веселин Веселинов. Те обаче си карат по старата схема - 20 хиляди долара на месец за американец, който играе, когато си поиска. Отборът става шампион, аху-иху за няколко дни и наесен най-често следва провал в Европа и смяна на треньора. После пак отначало. Никакъв смисъл в това, което правят. Новият директор Тодор Стойков май трудно ще влезе в ролята си. Напускането на Захариев е първият огромен минус в неговата визитка. Дано само не се окаже, че поредната шампионска титла ще изиграе нов огромен минус за Лукойл Академик.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ