Шесткратният шампион с "Левски" Емил Спасов даде интервю за "ШОУ", в което коментира случващото се в любимия клуб. Засегната беше и болната тема - спирането на парите за ветераните. Както вече стана ясно, редица легенди, сред които Кирил Ивков, бяха оставени без пари на "Герена", което ги принуди да си тръгнат от клуба. Спасов изрази огорчението си от подигравките на ръководството със знакови футболисти на "Левски" и каза, че той вече почти не ходи на "Георги Аспарухов". В момента бившият нападател работи в БФС и отговаря за подбора и изграждането на деца за националните отбори.

- Г-н Спасов, закъсняло ли беше оттеглянето на Тодор Батков?
- Явно беше, че нещата вече не търпяха отлагане. Липсата на пари се оказа пагубна за отбора. Батков постъпи правилно, че даде акциите на хора, които биха могли да вдигнат "Левски".

- Вярвате ли на триото Иво Тонев - Александър Ангелов - Николай Иванов?
- Иво Тонев е сериозен човек, но и той сам не може да оправи клуба. Беше се оттеглил от спортно-техническата част и се занимаваше само със строежа. Вижда се, че има резултат - Сектор "А" е почти готов, което показва, че той държи на думата си и е изпълнителен. Надявам се Ангелов и Иванов да са точните хора, които ще му помогнат. Ще разберем с времето. Важно е новите хора в ръководството да съумеят да издържат "Левски". В началото ще им бъде трудно. Бюджетът е намален, но няма начин, след като клубът има натрупани дългове, които трябва да се чистят.

- Вините ли досегашното ръководство в слабо управление на "Левски”?
- Всички казват, че се работи професионално, но явно не е било така, щом няма успехи. Но то

цялото ни
общество
е болно,

футболът ни е болен, с  изключениe  на „Лудогорец”. Там знаем кой дава парите. Кирил Домусчиев има добър бизнес и може да си позволява да налива милиони в клуба.
 
__________.jpg- Определено с много пари се получават нещата...
- Не е точно така. И с много пари пак не става. Не опира само до финансите. Успехите идват след правилна стратегия и отлична работа, което се наблюдава в Разград последните години. А в "Левски" не се направи почти нищо последните години. Парите трябва да се управляват правилно. Смятам, че Тонев ще успее. Той е бизнесмен със сериозни връзки. Има амбиция да е начело на "Левски". Сега му се отдава идеална възможност да се докаже. Най-важното е Тонев и колегите му да се мобилизират и да вкарат клуба в правилната посока. Ситуацията не е приятна, но няма избор просто. Отборът остава на заден план, но какво да се направи, това е положението. Не трябва да се поставя конкретна цел пред отбора.

- Това не говори добре за "Левски" - пореден сезон отборът да е извън играта за шампионската титла.
- Така излиза, но трябва да се примирим с този факт. Крайно време е "Левски" да започне да залага повече на юноши. А не да се дават луди пари за незнайни чужденци, които идват и след няколко месеца съдят клуба и завличат по още няколко заплати след себе си. Това е грешна политика, която Тонев и колегите му трябва да изкоренят. Надявам се от тук нататък нещата в "Левски" да потръгнат. Наистина е много важно клубът да се стабилизира финансово.

- Доволен ли сте от селекцията, която се прави това лято?
- Нямам преки наблюдение, само знам, че отново бяха привлечени няколко чужденци. Още не съм гледал мач на "Левски" от подготовката.

- Явно не одобрявате решението отново да се заложи на футболисти от чужбина, които са свободни агенти?
- Едва ли някой харесва това нещо. Предполагам, че тези, които дойдоха, не са подготвени. Ще им е нужно време. Трябва да ги чакаме тепърва да се настройват към българския футбол. Но в "Левски" е трудна ситуацията, защото напуснаха 7-8 играчи и трябва да се гради нов отбор. Процесът е сложен. Определено на новите ще им е нужно време. Дано по-бързо влязат в час и да паснат на стила на игра на "Левски". Щом са привлечени, значи са забелязани някакви качества в тях. Не очакваме да са кой знае каква класа, при положение че идват като свободни агенти, но дано свършат работа. Същинско чудо ще бъде, ако отборът съумее бързо да се вдигне и започне да побеждава наред.

Но няма лошо
да мечтаем...

Във футбола стават чудеса.

- Последните сезони имаше ли чужденец, който ви хареса с изявите си в "Левски"?
- Почти нямаше такива, изключение е само Антонио Аниете. Харесвам го, много добър играч е. Дано се върне, но не вярвам.

- Сега се наблюдава включването на доста юноши в първия отбор, това ли е пътят?
- Не ми се иска, но ще го кажа. За съжаление, не е точно това начинът - изведнъж да се вкарва такъв голям брой младоци в първия отбор. Адаптирането им става по-бавно. Този процес трябваше да започне още преди години, а не сега да го правим от днес за утре. Да, и по мое време влязоха 5-6 юноши, сред които Божидар Искренов - Гибона, Наско Сираков, Ники Илиев... младите се учиха покрай нас, по-опитните. Но и тогава времената бяха други, нямаше чужденци. Да, без да се дава шанс на младите, няма как да заиграят. От тях си зависи дали ще захапят. Трябва да се адаптират много внимателно, да не се изплашат. Нужен е и психолог, който да работи с тях. Треньорът е преди всичко психолог, Жозе Моуриньо е такъв пример.

- Харесвате ли Божидар Краев?
- Да, но той е един от малкото, които се налагаха постоянно. Имаме и други добри момчета в школата, които трябва по-често да играят. Близнаците Радослав и Борислав Цоневи, Владислав Мисяк и др.

краев_ботев_1.jpg

- Какво е мнението ви за Стойчо Стоев? Той ли е точният човек за "Левски"?
- Не мога да кажа дали е точният човек. Стоев постигна успехи в "Лудогорец", но при нас се провали миналия сезон. Сигурно си е взел поука от финала с "Черно море". Мислеше си, че е спечелил Купата на България, но футболът се играе 90 минути. Ако бяхме победили в Бургас, сезонът щеше да бъде спасен и тази седмица щяхме да гледаме "Левски" в Лига Европа. Но не стана, за съжаление.

- Очаквате ли Стоев да получи по-дълго време доверието на ръководството, или още при слаб старт в "А" група ще последва нова треньорска смяна?
- Нито един треньор не е застрахован или вечен на поста си. Когато не показваш резултати, е нормално да последва раздяла. Дано успее. Важно е наистина как ще стартираме в първенството, а за трудната програма - нормално е да бъде такава. В "А" група са 10 отбора и е логично още в първите 3-4 кръга да се сблъскаш с някой от силните. Тази година няма първа и втора шестица, това е по-правилно и по-добрият вариант за всички клубове. Но наистина "Левски" първо трябва да се стабилизира финансово и да нямаме големи очаквания към отбора. Футболистите и треньорският щаб се нуждаят от успокоение, защото години наред има напрежение, сменяме този, махаме онзи...

Дано нещата
се поуспокоят,

да се даде шанс на хората, които са в клуба. Проблемите си продължават, няма как да се решат толкова бързо. Заплатите се бавят, но прави чест на всички, че запазиха спокойствие. През миналия сезон нито за миг не видяхме футболистите или някой друг от "Герена" да стачкува. Това показва, че има колектив. Само остава да се стабилизират нещата на ниво плащания. Ако играчите не си получават заплатите, не очаквайте добри резултати от тях. Дори да си мълчат и траят, няма как да се представят на високо ниво. Безпаричието ги тормози, това е доказано.

- Разговаряхте ли с Кирил Ивков, който обяви, че напуска "Левски" заради решението на клубното ръководство да спре парите на легендите?
- Нормално е да контактуваме. Израснал съм с Ивков. Живеехме в един блок от 1968 докъм 80-а година. Комшия, приятел, съотборник... велик човек. Съжалявам, че така се получава с него и с всички легенди. Не е добре, че се постъпва така с хората около "Левски". И с мен се получи същото, но такъв е животът, да сме живи и здрави.

- Да разбираме, че подкрепяте решението му да се махне?
- Напълно съм зад него. Той направи правилното, защото си беше подигравка спрямо него и останалите. Не мисля, че 150 лева за ветераните ще спасят положението в първия отбор. И какво излиза? Парите на легендите отиват за незнайните футболисти от чужбина.

- Иво Тонев обяви 6000 евро таван на заплатите...
- Това трябваше отдавна да се случи. Да има някакъв контрол, а не парите да се пилеят безразборно. Заради това се натрупаха толкова големи задължения и вече години наред "Левски" страда. Няма успехи, публиката се отдръпна. Няма евроучастия, които да носят приходи от УЕФА. Само назад и назад, много е неприятно.

- Вие ходите ли на стадион "Георги Аспарухов"?
- Не, нямам работа там. А и нали ви казах, че в клуба се постъпва леко подигравателно с легендите. Какво да правя на "Герена"?

- Усещам някаква горчилка у вас?
- Чак горчилка не, но наистина все по-рядко ходя. Дори и не гледам много мачове на "Левски". В БФС ми е по-спокойно. Постоянно съм на мачове на деца и юноши, подбирам таланти. Събота и неделя съм делегат. Това са ми задълженията. Почти е невъзможно да ходя на мачове на "Левски". А и защо да го правя? Отборът играе слабо и не ми се иска да се ядосвам. Като видя, че се представят добре, може да започна да посещавам стадиона.

- Коментарът ви за случилото се с ЦСКА и "Локомотив" (София)?
- Мога

да си отдъхна, че не се
случи същото и с "Левски"


защото и ние бяхме сериозно застрашени да останем без лиценз. Вечното дерби ще липсва на всички. "А" група няма да е същата без ЦСКА и "Локомотив" (София), но го има и този момент. Сами са си виновни за случилото се. В цяла Европа имаше подобни случаи, така се действа, когато има натрупани огромни задължения, които не се изплащат. Аз като ходя на ресторант, си плащам сметката, предполагам и вие. А ЦСКА и "Локомотив" бяха научени да не си плащат.

- Справя ли се Георги Иванов в "Левски"?
- Опитва се, вижда се, че прави всичко възможно. Изключително отдаден е на работата. Но с трудностите, които има, няма как сам да се оправя. Много по-лесно ще му бъде на него и Стойчо Стоев, ако например разполагат с 2-3 милиона лева и направят качествена селекция, а не да се принуждават да търсят само свободни агенти. Очевидно изграждаме клуб от самото начало. Дано постепенно се тръгне към подобрение. Желая успехи на всички в "Левски" и ми се иска през новия сезон да имаме радостни мигове.
ПЛАМЕН ВАНЕВ

http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/630/201506/20150621.uvfickbrzv.jpg