Днес от 20 часа Берое приема Брьондби в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Датският тим гостува в България и през 2002 година. Бившият голмайстор на "Левски" Георги Чиликов даде интервю за БЛИЦ, припомняйки мачовете на "сините" с Брьондби от първия кръг на Купата на УЕФА през 2002-а - 4:1 в София и 1:1 на реванша в Копенхаген. Таранът от Бургас не вкарва гол във вратата на датчаните, но играе важна роля за категоричния успех на стадион "Георги Аспарухов", отчитайки се с три асистенции. За победата с 4:1 точни по два пъти са Саша Симонович и Димитър Телкийски.

"Въпреки че двама полузащитници отбелязаха попаденията за "Левски", не може да не се изтъкне фантастичната игра на тарана Чиликов, който затвърди мнението, че е футболистът с най-голям качествен скок в играта за последната година. Бившата звезда на Нафтекс увличаше по трима-четирима датски бранители, участваше в комбинациите, довели до четирите попадения, на няколко пъти пробва изненадващи удари от неудобни позиции, а най-накрая успя да накара публиката да скандира името му, след като развинти от финтове играчите на Брьондби и обори критиците, твърдящи, че е твърде тромав и единствената му сила е играта с глава", така е описано представянето на Чиликов в първия мач с Брьондби.

- Жоро, какво си спомняш от мачовете през 2002 година?
- В първата среща в София играхме много добре. Категорично заявявам, че това беше един от силните мачове на "Левски" за последните 20 години. Бяхме силен отбор, залагахме на комбинативния футбол. Имахме стабилна защита и отлична халфова линия.

- Резултатът 4:1 ни кара да мислим, че все пак Брьондби не е бил страшилище?
- Напротив, резултатът не трябва да ви заблуждава. Брьондби беше класен съперник, здрави футболисти, беше ни трудно. Те имаха шестица датски национали, треньор им беше Михаел Лаудруп.

- Любопитното е, че тогава срещу "Левски" играе Томас Каленберг, който е бил на 19 години, сега ще играе и срещу Берое?
- След като го твърдите, значи е така, аз не съм запознат. Не познавам сегашния отбор на Брьондби, но със сигурност на Берое няма да им бъде лесно. Желая успех на Петър Хубчев и момчетата му.

- При победата с 4:1 не успяваш да отбележиш, имаше ли шансове?
- Да, имах положение, но не това е най-важното. Участвах и в четирите гола, имах три асистенции. Най-радостното бе, че победихме, и то категорично. Атмосферата на "Герена" беше отлична, феновете се наслаждаваха на играта ни. Наистина "Левски" тогава имаше страхотен отбор.

- Спас Делев вкара хеттрик срещу Атлантас - нещо, което и ти си правил в евротурнирите.
- Да, аз направих хеттрик срещу Модрича, когато ги бихме 5:0. Днешно време трудно се вкарва хеттрик в мач от евротурнирите. Много повече на сърце ми е обаче победата над Брьондби, а не толкова трите гола срещу Модрича.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ
БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ В ЕВРОТУРНИРИТЕ - СЕЗОН 2015/16

"А" ГРУПА - ПРОГРАМАТА ЗА СЕЗОН 2015/2016

"А" ГРУПА, ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА - ЛЯТО 2015