Световният номер 1 Новак Джокович победи втория в ранглистата на ATP Роджър Федерер със 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3 и спечели за втори пореден път титлата на „Уимбълдън”. Титаните на съвременния тенис повториха финала от миналата година, когато сърбинът надделя по-трудно в петсетов трилър, а сега се наожи с 3-1 сета.

Срещата започна равностойно и в първия сет се стигна до тайбрек, в който Джокович доминираше и спечели със 7:1 точки и така поведе в мача. Във втория сет отново нещата се решиха след тайбрек, като този път Федерер спечели с 12:10 точки и изравни резултата до 1-1 сета. При 3:2 в полза на Джокович в третия сет двубоят бе прекъснат, защото заваля дъжд. Малко по-късно битката бе подновена и сърбинът спечели тази част с 6:4. В заключителната четвърта част Джокович стигна до пробив в петия гейм за 3:2, а малко по-късно и до три мачбола, възползвайки се още при първия от тях, за да триумфира с 6:3 и с титлата.

Двубоят бе под №40 между Джокович и Федерер, като до победите са вече 20:20 (бел.ред. повече двубои в Оупън ерата има само между Джокович и Надал - 42). От началото на сезона те се срещнаха за четвъръи път, само във финали, като Маестрото спечели в Дубай, а Ноле вдигна трофеите в Индиън Уелс, Рим и сега на "Уимбълдън".

С успеха си Джокович стана четвъртият, който защитава трофея от "Уимбълдън" срещу един и същ съперник. Бьорн Борг го направи 1977-78 срещу Джими Конърс, Федерер през 2004-05 срещу Анди Родик и 2006-07 срещу Рафаел Надал. ъпреки загубата Федерер си остава с впечатляващите 7 титли от турнира.

Първи сет
Шоуто започна с красиви и много оспорвани разигравания. В началото Джокович и Федерер показаха стабилен сервис и спечелиха подаванията си. Сърбинът обаче допусна пробив на 0 при 3:2 в полза на швейцареца. Световният номер 1 веднага повтори упражнението и успя да измъкне подаването на своя съперник и да изравни отново резултата.

При 6:5 в полза на Федерер, швейцарецът на два път не успя да реализира отворилите се възможности за пробив и първия сет влезе в тайбрек. В него Джокович обаче бе безмилостен. Той даде само едно разиграване на съперника си го спечели със 7:1, с което поведе в резултата – 7:6.

Втори сет
Джокович и Федерер продължиха да показват класата си и да радват зрителите със страхотни разигравания. Сетът вървеше гейм за гейм, като преди тайбрека Федерер на два пъти бе близо до пробив, но сърбинът излизаше от ситуацията успешно. Джокович от своя страна стигна до сетбол при сервис на съперника, но и той бе спасен. Логично отново се стигна до тайбрек.

В него Джокович отново тръгна по-силно и стигна до три сетбола при 6:3 в своя полза. Федерер обаче не бе казал последната си дума. Швейцарецът се измъкна от ситуацията с изключителни отигравания, а след това на свой ред получи възможност да затвори тази част. Постепенно се стигна до 10:9 в полза на Джокович и негов сервис. Световният номер 1 обаче не успя да реализира точка и при двете си подавания. Това даде нова възможност за Федерер да затвори сета и той успя – 12:10 в тайбрека и 1:1 в сетовете.

Трети сет
В началото на частта Джокович пропиля три възможности за пробив и Федерер поведе, но след това сърбинът взе сервиса си и успя да обърне нещата до 2:1. При резултат 3:2 за Джокович срещата беше прекъсната за кратко поради дъжд. След това сърбинът успя да вземе поредното си сервиране и поведе с 4:2. Федерер не се затрудни при свой сервис и намали резултата до 3:4. След отлична игра обаче Джокович взе сета с 6:4.

Четвърти сет
Двамата спечелиха първите си две подавания, а в петия гейм Джокович стигна до пробив и след това го затвърди, за да поведе с 4:2. Все пак Федерер отново спечели при своя сервис и намали на 4:3 гейма. Джокович също взе своето подаване за 5:3, в деветия гейм стигна до три мачбола при 40-15 в своя полза и се възползва още при първия, за да триумфира с 6:3 в сета, а с това и с титлата.