Националният отбор на България по волейбол може да се завърне в първа дивизия (елита) на Световната лига въпреки поражението от Франция с 0:3 вчера във Варна. Такъв слух плъзна във волейболните среди и бе публикуван от сайта 7dnivoleibol.bg. Както е известно, нашите играха във втора дивизия тази година и като домакин на финалите се класираха по право. "Трикольорите" победиха Белгия на полуфинала, но загубиха от Франция на финала.

Ето какво се говори във волейбола. Националният отбор на Русия изпадна от елитната първа дивизия във втора дивизия, където трябва да играе догодина. Т.е. там, където е и България. Международната федерация по волейбол, както и Световната лига, обаче търсят начини да спасят руснаците и да ги оставят в първа дивизия и през следващия сезон. Едва ли ще бъде допуснато една от най-големите волейболни нации да играе мачове във втора дивизия и да не бъде част от елита.

Именно поради тази причина се обсъжда увеличаване на броя на отборите в първа дивизия с два. Идеята е единият тим да бъде Русия, а другият може да е България като финалист от втора дивизия.

БЛИЦ се свърза с вицепрезидента на родната федерация по волейбол Любо Ганев, който коментира темата: "Чухме и ние подобни схеми. Няма нищо обаче черно на бяло и няма как да има преди събранието на Световната лига през август. Тогава ще се знае какво ще се случи. Ние загубихме питомното, а сега ще гоним дивото..."