Волейболните ни национали не успяха да постигнат целта - класиране за финалите на Световната лига в Рио де Жанейро и връщане в елитната първа дивизия на най-престижния турнир през следващата година. Избраниците на Пламен Константинов записаха болезнена загуба с 0:3 гейма от Франция на финала във Варна - 16:25, 20:25, 21:25. "Петлите" триумфираха в препълнената зала "Конгресна" и заслужено отиват във финалната шестица Световната лига идната седмица в Рио.

Заради загубата тази вечер България ще продължи да играе във второто ниво на Световната лига и през 2016 година. Също така "трикольорите" ще завършат на 10-ото място в крайното класиране на турнира.

Припомняме, че в петък вечер "трикольорите" победиха Белгия с 3:1, но срещу класния френски тим нямаха сили да вземат дори и един гейм. Най-резултатен за България срещу "петлите" стана капитанът Владимир Николов със скромните 9 точки, с 8 се отчете Николай Николов. За французите над всички бе Антонин Рузие с 18 точки.

Първи гейм
"Трикольорите" започнаха по-добре и поведоха с 4:2 след атака в аут на звездата на французите Ървин Нгапет и силна контра на Тодор Алексиев. Последваха атака през центъра на Кевин Льо Ру и технично отиграване при мрежата на Кевин Тиле за 4:4. "Петлите" дори дръпнаха при 6:5 след изненадваща контраатака от втора линия на Нгапет. Играта продължи точка за точка до 8:7 след бърза атака през центъра на Никола Льо Гоф. Разликата набъбна до 11:8 за Франция след контра блок-аут на Нгапет и отлична блокада на Льо Ру срещу Владимир Николов. Въпреки тайм-аута за Пламен Константинов, гостите запазиха аванса си и дори го увеличиха на 15:10 след слад страхотен блок на Антонен Рузие и силен ас на Льо Ру. Това накара българският селекционер да използва второто си прекъсване. Независимо от това, техническата пауза дойде при 16:10 за французите след втори силен ас на Льо Ру. Нашите върнаха върна две точки за 16:12 след грешка от начален удар на Льо Ру и успешна контра на Алексиев. Френският тим си върна предимството при 20:13 след сгрешен сервис на Владо Николов, ас на Кевин Тиле и нова успешна атака на Нгапет. Резултатът продължи да набъбва до 22:14 след ас на Льо Гоф. Избраниците на треньора Лоран Тили запазиха преднината си и спокойно взеха гейма с 25:16 след блокада на Тили.

Втори гейм
Тази част тръгна равностойно до 3:3, след което "трикольорите" поведоха с 5:3 след грешки в атака на Антонен Рузие и Кевин Тиле. Играта продължи точка за точка до 8:6 за "лъвовете" след силна атака на Владо Николов. Последваха две отлични атаки на Рузие - 8:8. Французите дори дръпнаха с 9:8 след блокада на Кевин Льо Ру, което накара Константинов да вземе тайм-аут. Разликата набъбна до 12:9 след нов блок на Льо Ру и контра на Тиле. Преднината на "петлите" стана отново 16:10 след пореден силен ас на Льо Ру и две контри през центъра на Никола Льо Гоф. България намали до 16:13 след грешка от сервис на Льо Ру и две отлични блокади на Виктор Йосифов. Въпреки усилията на нашите, "петлите" продължиха да водят до 21:17 след атака на Нгапет и контра на Рузие. След това пък грешка на Владо Николов доведе до 25:20 за "петлите" и 2:0 гейма за гостите.

Трети гейм
Французите поведоха с 2:0 след страхотна атака от втора линия на Антонен Рузие и контра на Нгапет. Последваха грешка на гостите и блокада на Виктор Йосифов за 2:2. "Петлите" отново дръпнаха при 6:3 след атака в аут на Станислав Петков и нов ас на Кевин Льо Ру. Техническата пауза дойде при 8:6 за френския тим след грешка от сервис на Петков. Постепенно България успя да изравни при 9:9 след успешна атака и блокада на Владо Николов и дори поведе с 10:9 след аут на Рузие. Последваха два мини обрата и 12:11 за "лъвовете" след блок на Йосифов. Играта продължи отново точка за точка до 16:15 за "трикольорите" след мощна атака през центъра на Николай Николов. След поредното равенство при 17:17 последва отлична блокада на френския разпределител Бенжамен Тонуити срещу завърналия се в игра Тодор Алексиев. Играта отново продължи точка за точка до 21:20, след което последваха два успешни блока на Льо Гоф и Рузие - 23:20 за гостите, като Гибона взе тайм-аут. Играта на "трикольорите" обаче не се подобри и французите спечелиха и този гейм - 25:21, а с това и финала.
 

French_flag_design.jpg

България – Франция 0:3

(16:25, 20:25, 21:25)
 
101.jpg 
 БЪЛГАРИЯ
ФРАНЦИЯ
1.Андрей ЖЕКОВ 1.Антонин РУЗИЕ
2.Николай ПЕНЧЕВ 2.Бенямин ТОНЮТИ
3.Виктор ЙОСИФОВ 3.Кевин ТИЛЕ
4.Владимир НИКОЛОВ 4.Ървин НГАПЕТ
5.Тодор АЛЕКСИЕВ 5.Кевин ЛЬО РУ
6.Николай НИКОЛОВ 6.Никола ЛЬО ГОФ
Либеро:  Теодор САЛПАРОВ
Либеро: Женя ГРЕБЕННИКОВ
Резерви: Ст. Петков, Л. Агонцев, Д. Милушев, Т. Тодоров, М. Градинаров, В. Иванов, К. Георгиев
Резерви: Йонас Ажение, Тревор Клевено, Йоан Жаумел, Николас Марешал, Франк Лафите, Мори Сидибе
Селекционер: Пламен КОНСТАНТИНОВ
Селекционер: Лоран ТИЛИ