Испанската тенисистка Гарбине Мугуруса се класира за първи път в кариерата си на финал на „Уимбълдън“, след като се наложи с 6:2, 3:6, 6:3 над полякинята Агниешка Радванска.
 
До момента най-доброто постижение на 21-годишната испанка в Големия шлем бяха двата четвъртфинала на „Ролан Гарос“ през 2014 и 2015 г.

Мугуруса има само една титла в кариерата си от турнири на WTA – през 2014 г. в Хобарт. Тя вече има три победи и две загуби в мачовете срещу Агниешка Радванска.
 
Мугуруса спечели първия сет, след като направи два пробива – единият още в първия гейм. Испанката отново проби сервиса на Радванска още в първия гейм на втората част, но полякинята отговори с два брейка при подаване на съперничката й.
 
Агниешка Радванска направи пробив в първия гейм на третия сет, но след това допусна два пъти да бъде пробита от испанката, която сервира за победата в мача при 5:3 и триумфира при първия си мачбол.
 
На финала в събота Гарбине Мугуруса ще се изправи срещу лидерката в световната ранглиста Серина Уилямс (САЩ) или срещу рускинята Мария Шарапова, които по-късно днес играят в другия полуфинал. Мугуруса е първата испанка, която ще играе на финал на "Уимбълдън" от 1996 г. насам, когато Аранча Санчес Викарио губи от Щефи Граф.