Френският тенисист Ришар Гаске се класира за втори път в кариерата си на полуфинал на „Уимбълдън“, след като се наложи с 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9 над шампиона от „Ролан Гарос“ Стан Вавринка. В третия кръг Гаске елиминира Григор Димитров, а след това се справи и с Ник Киргиос.
 
Срещата между французина и Вавринка продължи три часа и половина. Докато първите четири части се играха малко повече от 30 минути, то петият сет продължи един час и 24 минути.
 
Гаске спечели първия сет благодарение на пробив в седмия гейм, но Вавринка обърна развоя на мача и спечели следващите две части. Французинът успя да изравни благодарение на пробив за 6:4 в четвъртия и доведе мача до решителен пети сет.
 
Последната част беше много равностойна, въпреки че двамата размениха по един пробив, което пък помогна на Вавринка да навакса изоставане от 3:5 и да изравни за 5:5. След това всеки от двамата печелеше подаването си. В 20-ия гейм на решителната част Ришар Гаске стигна до три мачбола и спечели двубоя при третата си възможност.
 
За място на финала на „Уимбълдън“ Гаске ще се изправи срещу лидера в схемата на турнира и в световната ранглиста Новак Джокович. В другия полуфинал Анди Мъри ще премери сили с Роджър Федерер.