Легендата на "Левски" Кирил Ивков напуска работното си място в любимия клуб с голяма болка. Дългогодишният футболист и капитан на "сините", а след това треньор и шеф на детско-юношеската школа си тръгва огорчен от "Герена". Пред "ШОУ" Ивков разказа как Константин Баждеков го е унижил, което той не може да преглътне. 69-годишният специалист беше заместник-директор в школата на "Левски", а според думите му шефът на ДЮШ Даниел Боримиров разбрал от медиите, че Ивков е аут. Легендарният защитник е два пъти „Футболист №1 на България” (1974 и 1975 г.), пристига в "Левски" през 1967 година и оттогава досега (с малки прекъсвания) животът му преминава на "Герена".

- Г-н Ивков, къде ви откриваме и наистина ли напускате "Левски"?
- Почивам си, излязох в отпуска. После се връщам и подавам молбата за напускане. Не съм уволняван, каквито твърдения се появиха.

- Какво се случи?
- Много са причините, но най-вече съм обиден на Константин Баждеков и отношението му към мен. Много се издразних заради това, което направи.

- Какво направи той?
- Не съм го очаквал от него, познаваме се повече от 10 години. Преди няколко дни влиза в кафенето на стадиона и пред всички присъстващи ми заявява, че повече няма да получавам заплата. Каза ми, че от 1 август трябва да мина на 150 лева хонорар. Огорчен съм от отношението, това ли заслужавам?! Той се подигра с мен. Целият ми живот е минал в "Левски", на 69 години съм. Не съм за едни 1000 лева, просто се обидих от отношението. Преди три месеца ми намалиха заплатата с 50 процента. Тогава Гонзо ме извика, разговаряхме и всичко беше нормално, а не както сега Баждеков реши да действа. Не може в кафенето, пред толкова хора, да се решават подобни проблеми.

- Излиза, че напускате "Левски" заради Баждеков?
- Неприятно ми е, че така се получава. Последните месеци обаче се чувствах като храненик на "Герена", а не искам да бъде така. Много неща не ми харесваха. Замислях да се оттегля, след като нещата не са както трябва. Но напускането ми не е най-голямата беда. За "Левски" не говори добре, че се случват така нещата. Това е "Левски" все пак, а не някой случаен клуб.

- Твърдо ли сте решили да напуснете, не сте ли склонен да останете на хонорар?
- Няма как да остана за някакви 150 лева хонорар. Всеки ден пътувам с кола, те дори за бензин не ми стигат. Разбрах, че и на другите легенди е предложено същото - вече няма да получават заплата, а минават на хонорар.

- За кого говорите?
- За Сашо Костов, Бобата Жечев, Фифи Перото (б.р. - Стефан Павлов), Георги Цветков-Цупето. Но Сашо, Бобата и Фифи, доколкото знам, ще останат.

- Как са нещата със заплатите, изчистено ли е всичко?
- Не е изчистено, за последно дадоха заплати в школата за април. Чакаме за май и юни.

- След като Баждеков ви съобщи, че вече няма да сте на заплата, разговаряхте ли с Иво Тонев и Гонзо?
- О, не, за какво да говоря с тях? Не съм ги търсил, редно е те да ме открият, ако искат да ми кажат нещо. Все пак Баждеков е изпълнителен директор и щом ми съобщава това, значи решението е на цялото ръководство.

- Шефът на школата Даниел Боримиров разговаря ли с вас?
- Обади ми се, след като е научил от медиите, че се махам. Попита ме какво става, но той няма вина, уважаваме се. Просто ръководството на клуба решава да премахне заплатите и да намали парите за школата. Тръгвам си, няма начин да остана.

- С треньорите какво се случва?
- Двама вече напуснаха - Антон Кирилов и Петко Медвецки. С другите не знам какво ще се случва, но сигурно и още треньори ще си тръгнат. На този етап няма нови. Очевидно има проблем с финансите. Но за чужденците има пари. Виждате какво се случва - всяко лято и всяка зима се чудят как да им разтрогват договорите и да им изплащат неустойки. На всички е ясно, че в "Левски" има финансови проблеми. Напоследък и доста футболисти отказват да дойдат в клуба. А доскоро всеки мечтаеше да играе в "Левски". Още щом им се обадеха и пристигаха да подпишат, а сега се водят дълги преговори за пари.

- Доволен ли сте, че сега има доста собствени кадри в първия отбор?
- Поздравления за Стойчо Стоев и това, което прави в момента. Дава шанс на много момчета от школата. Нормално е да поглеждаме собствените кадри, след като няма финанси за класни попълнения от чужбина. Но пък само с юноши не става. Трябва да има и няколко опитни и качествени чужденци. Със сегашния състав "Левски" няма как да жъне успехи. За да има добри резултати, трябва класа и постоянно надграждане на състава. Чудесно е, че влизат млади момчета, но донякъде Стойчо Стоев е принуден да се обръща към тях, защото няма достатъчен брой налични футболисти.

- Къде беше грешката на "Левски", че в последните години ставаме свидетели на едно и също нещо - привличат се чужденци, повечето от които само след няколко месеца трябва да си разтрогват договорите?
- Това наистина е грешна политика. Не говори никак добре за "Левски". Ние имаме пръснати юноши из цялата страна. Грешките дойдоха, че започнахме да купуваме недоказани чужденци на килограм. Ето, вижте сега какво стана и с Емил Нину... защитникът от Румъния. Дойде само преди няколко месеца, взе някакви пари и още щом се появи малък проблем си събра багажа и офейка. Аниете също - няма пари и е нормално да си тръгне.

- Какво ще правите сега?
- Боли ме, че така се получи. Определено работата ще ми липсва много. Свикнал съм по цял ден сред младите. Но ще продължа да ходя на мачовете и да подкрепям любимия отбор с всичка сила. Няма да пропускам домакинска среща. Аз не съм като някои хора, които ако ги махнат и вече не са на работа в "Левски", повече не стъпват на стадиона. Това няма да се случи при мен. Имам много приятели в клуба, желая само успехи на отбора. Дано през новия сезон имаме повече поводи за радост.
Интервю на Пламен ВАНЕВ