Националите на Микронезия само преди дни счупиха рекорда в световния футбол за най-голяма загуба в официален мач между националния отбори, губейки с 0:36 от Фиджи. "Постижението" обаче беше подобрено... от тях самите. Футболистите от Микронезия бяха подложени на ново унижение по време на турнира за Футболната Конфедерация на Океания, в който играят отбори до 23 години и се явява квалификация за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а.

Този път те претърпяха още по-катастрофална загуба - 0:46 от националите на Вануату. Мачът се игра в столицата на Папуа Нова Гвинея - Порт Морсби, и вече влезе в страниците с рекорди на футбола.

Досега няма записан друг толкова тежък погром на национален отбор в историята на най-популярната игра.

Малко утешение на микронезийските аматьори е, че този резултат не е признат официално от ФИФА, тъй като тяхната футболна федерация не е член на Световната футболна централа. Но все пак агенциите, занимаващи се с футболна статистика го признават за най-тежката загуба на национално ниво. Иначе официалният мач с най-голяма разлика, признат от ФИФА, остава гръмкото 31:0 за Австралия срещу Западни Самоа преди вече близо 15 години. Този двубой беше квалификация за Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея.