Грузия и Русия са големите победители от отборната надпревара на Европейското първенство по джудо за младежи и девойки, което се проведе в зала “Арена Армеец”.

Русия спечели титлата при девойките след драматичен финал с 3:2 успеха над приятната изненада на първенството Хърватия. Дейвойките на “Сборная” два пъти повеждаха в резултата след победи на Екатерина Долгих в кат .52 кг. и Данна Нагъчева в кат 57. Хърватките обаче изравняваха чрез Тихеа Тополовеч и Лусия Бабич. Така се стигна до решаващата среща между Евгения Кондрашова и Карла Продан в категория над 63 кг. Рускинята победи убедително с ипон след 51 секунди игра и донесе титлата на страната си.

С бронзовите медали се окичиха отборите на Сърбия и Франция, победили съответно с 3:2 Украйна и с 5:0 Италия. Девойките на България записаха ранна загуба с 2:3 от Сърбия, а след това бяха надиграни със същия резултат от Великобритания.

В мача за титлата при младежите изненада нямаше. Силният отбор на Грузия, чийто и петима джудисти спечелиха медали в индивидуалната надпревара, победи с 4:1 Холандия. Грузинците убиха интригата още след първите три схватки, когато категорични победи изковаха Робинзон Бегларашвили в кат. до 60 кг., Баграти Ниниашвили в кат. до 66 кг. и Лаша Дудашвили в кат. до 73 кг. Ян Рейтенс донесе почетен успех на Холандия при 81-килограмовите, а при най-тежките Гела Заашвили оформи крайнтото 4:1.

В мач за третото място Русия, отстранил трудно тимът на България още в началото на деня, надигра с 4:1 победи Украйна. След срещата джудистите на двете страни се прегърнаха братски, загърбвайки различията в местните политики. Другото трето място бе за отбора на Франция, победи с 4:1 Израел.