Акцентът в календара на българската борба през 2015 година е насочен изцяло към световното в Лас Вегас през септември. Това стана ясно след изявление на генералния секретар на родната федерация Рахмат Сукра след заседание на Управителния съвет. Световният шампион от Токио-90 разкри, че анализът на представянето в първите Европейски игри в Баку е завършил с оценка 4 по шестобалната система. С цел спечелване на квоти за олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 година подготовката на четирима световни шампиони е насочена само към Лас Вегас. Това са Иво Ангелов, Михаил Ганев, Елис Гури и Христо Маринов. Генсекът призова да не се насажда разделение в борбата като се противопоставя представянето на различните стилове. Според него през годините на новия век винаги един от тях е водещ в представянето на най-успешния ни спорт. Само на световното Москва 2010 България стана единствената от близо 100 страни-участнички с шампиони и в трите стила. „Искам и да напомня, че бюджетът на всяка федерация се определя по строги критерии на база класиране в големи първенства, а не се дава даром. И борбата си го е отвоювала с труд пот и медали. А от началото на 2015-а си го защитава с отличия от европейските форуми, които са вече петнайсет“, заяви генералният секретар. Всъщност, ето интервюто, което Сукра даде пред сайта на БФ по борба.
 
- Каква е оценката на федерацията за представянето на борците в Баку?
- На базата нашата стратегия и съответно цели за предолимпийската година оценяваме представянето ни на първите Европейски с 4 по шестобалната система. Моментните ни възможности налагат да се търси върхова изява с най-доброто, което разполагаме, само в едно голямо първенство. Не е реално състезатели, които са около 30 години, да са в оптимално състояние и в средата на юни в Баку, и 70 дни по-късно в Лас Вегас. Затова и четирима световни шампиони - Иво Ангелов, Михаил Ганев, Елис Гури и Христо Маринов, се подготвят по специална програма.
 
- Но очакванията към борците на всеки голям форум са големи. Бюджетът също ви е голям.
- Ние, като ръководство, приемаме, че като най-успешен спорт на България това е напълно логично. Носим, и ще носим този кръст или тази корона. Но искаме само да припомним, че бюджетът от 2,6 милиона лева не ни е даден просто така от симпатия или с връзки. Той е отработен с много труд и пот и на базата на спечелените медали и точки от нашите състезатели в големите първенства. Има правила и строги критерии за формиране на бюджета и никой нищо на никого даром не дава. Бюджет се отвоюма с битки, успехи и класирания. Ето затова борбата има най-голям бюджет. Неслучайно на завършилото миналата седмица европейско първенство за юноши и девойки пак се отчитаме със 7 медала.
 
- Не са ли малко все пак медалите? Някои анализатори отчетоха, че свободната борба не спечели отличие в Баку.
- Българската федерация винаги е била отворена за критики, но не приемаме разделяне на спорта ни. Борбата е три стила - свободна, класическа и за жени. И те са едно цяло. Все едно като се оценява например плуването това да става на база, че стилът бруст има успехи, а кроулът - не. Или в атлетиката - скоковете били отлични, но бяганията - не. В новия век имаше периоди, когато водещи в борбата ни бяха световните шампиони от класическия стил Армен Назарян и Николай Гергов. После лидери станаха световните първенци от свободната борба Радослав Великов и Михаил Ганев. Смениха ги пак асове на класиците - Христо Маринов, Явор Янакиев, Иво Ангелов и Елис Гури, също триумфирали със световна титла. В този период от осем години Станка Златева също 5 пъти печелеше злато от първенства на планетата. И всички те са представители на спорта борба и общо техните успехи формират бюджета за федерацията от държавата, като към него прибавяме и собствени приходи, за да обезпечим подготовката на 9 национални формации в различните възрасти. Затова разделението е абсолютно неуместно и може да внесе изкуствено разделение в борбата.
 
- Не е ли проблем, че в един период върви по-добре един стил за сметка на другите?
– Ние повече от всички искаме и работим за това да имаме успехи едновременно и в трите стила. Както на световното Москва 2010, когато България беше единствената от близо 100 държави-участници със световни шампиони и в трите стила!
 
 - Можем ли пак да го направим?
 - Адски трудно е, повярвайте. Конкурираме се за медалите с най-могъщите страни в спорта като САЩ, Русия, Корея, Япония, Китай, Унгария, Франция. Всички те имат традиции и актуални световни шампиони в борбата и бяха в топ 10 на общото класиране по медали на олимпиадата Лондон 2012. Но ние работим за успехи и в трите стила и се надяваме пак да повторим удара от Москва. Но на този етап най-важното е да вземем квоти на световното в Лас Вегас, което означава участие на финал за златото или на малък финал за бронза. Според разчетите нашите ще заминат на 3 групи за световното, като всяка ще има по 10 дни за аклиматизация в специално уредена от президента на федерацията Валентин Йорданов база в Бойсе. И в нея естествено ще тренират всички наши представители в спорта борба.
 
– След кризата с борбата през 2013-а сега ситуацията изглежда оптимистична според оценките от МОК. Така ли е наистина?
 - Борбата се модернизира, това е факт. Но истинското ново лице ще е след олимпиадата в Рио. Оказа се, че по критериите телевизионна гледаемост, реклама, публика в залата, масовост и други борбата в таблицата на МОК борбата заема между 9 и 14-о място от 25 олимпийски спорта. И реалната причина за поставянето на карта на олимпийското присъствие в програмата явно е било нежеланието на старото ръководство на международната федерация да увеличи по искане на МОК категориите при жените от 4 на 6 и да включи повече дами управлението на най-древния спорт. Сега това вече е факт. А зрелищните схватки и пълната и през шестте дни зала в Баку и продадените пет месеца по-рано билети за Лас Вегас видимо дават самочувствие и оптимизъм на борцовото войнство.