Работилият като треньор в Хасково Емил Ангелов заяви в интервю за БЛИЦ, че все още е шокиран от случилото се в родния му град, където футболът е бил "убит от интриганти".

- Емо, къде те откриваме и с какво се занимаваш след разпада на футболния отбор в Хасково?
- На морето съм, почивам със семейството. Преди това бяхме една седмица в Истанбул. Там гостувахме на Месут Бакал, който ми беше треньор в Денизлиспор. Аз бях голмайстор тогава и с него имах най-големите успехи в Турция. Уважавам го много и поддържаме връзка от години. Той сега е треньор на Генчлербирлиги, ще ходя на стаж при него.

- Обеща ли да те вземе под крилото си?
- Да, от него съм научил много и има какво още да уча. Ще бъда в Генчлербирлиги след няколко месеца, когато ще започнат подготовка, за да следя процеса от самото начало. Има вариант да ме уреди и в други турски клубове да изкарам стаж. Освен това ще помагам на Бакал в разузнаването на противниците, като посещавам техни мачове.

- А може ли да уредиш някой български футболист в Генчлербирлиги при Месут Бакал?
- Възможно е, предлагам му доста играчи. Неприятното обаче е, че в Турция не гледат с голямо доверие на българите последните години.

- Цветан Генков как се представя в Денизлиспор?
- Смятам, че са доволни от изявите му. Сега разбрах, че му предлагат нов договор, но не знам дали ще приеме да остане или ще продължи в друг отбор. Същото е положението и с Николай Димитров - Хичо. Беше в Манисаспор, но изпаднаха в трета дивизия и договорът му автоматично се анулира. Денизли ги победи в прекия мач. Сега Хичо е свободен агент, но не съм наясно къде ще играе, скоро не съм го чувал по телефона.

babangiga1.jpg

- Какво се случи в Хасково? Вкарахте отбора в "А" група, имаше еуфория, но изведнъж всичко се провали...
- Да, наистина в началото беше перфектно. Имаше страхотна еуфория като се класирахме за "А" група. Градът се радваше на успеха. Като се класирахме кметът Георги Иванов се нае да помага на футболния клуб. Събра целия Управителен съвет, аз присъствах на срещата като капитан на отбора. Тогава почти всичко беше нормално, но след това се случиха едни неща...

- Разкажи какво стана?
- Хората от стария Управителен съвет направиха уникални интриги и повлияха на кмета. Той каза, че не разбира от футбол, но беше готов да помогне. Те го отдръпнаха от футбола. Наистина, нагледах се на страшни интриги. Още съм в шок и не мога да повярвам, че има такива хора в родния ми град. Бил съм на много места - в "Левски", Литекс, Берое... за първи път виждам такова интригантство, не съм го очаквал. Не знам защо го правеха - от завист ли, от злоба ли? Не очаквах подобно отношения към хората, които сме играли голям футбол. Отвратен съм. Боли ме, че направихме нещо, качихме Хасково в "А" група и какво се случи - от върха да отидеш на дъното. Това е тотале абсурд.

- Кои са интригантите и какво целяха?
- Те добре се знаят кои са. Целта им беше да няма футбол в Хасково. Не им харесваше, че Общината отделя пари за клуба. Не очаквах такова вмешателство. Хора, които нямат нищо общо с футбола - бизнесмени, а се месиха и постоянно пречеха на отбора. Кметът и г-н Димитър Назъров заслужават адмирации. През цялото време бяха до нас и помагаха. Назъров хранеше отбора, даваше пари за лагери. Но интригантите направиха така, че и той да не издържи на вмешателството и да се отдръпне.

- Сега какво се случва с футбола в Хасково, италианецът Пиетро Белардели уж искаше да вземе клуба...
- Не ми говори за този, той е менте. Нали видяхте през колко български клубове вече мина, навсякъде го разкриха. В Хасково сега няма отбор, нищо не остана. Ако има нов проект и си заслужава, ако искат да се работи правилно и професионално, бих се навил. Сега си почивам, защото последните месеци напрежението беше огромно, много се натоварих, най-вече психически. Уча за лиценз, трети семестър съм в Треньорската школа. Много ми се иска да се случат нещата и да се направи нещо сериозно в града, но с интриги не ми се занимава.

- Не искаш ли да назовеш интригантите в Хасково?
- Няма смисъл, те дори не разбират от футбол. Не е нужно да им правим реклама. Но аз се надявам, че все пак хора, които разбираме от футбола в Хасково, рано или късно ще си подадем ръка и ще започнем да градим нещата от основи. Иска ми се да започнем да развиваме детско-юношеска школа. Има много семейства в Хасково, които желаят децата им да се занимават с футбол. Наистина сега ме боли от случилото се, но смятам, че ще дойдат нови добри дни за футбола в Хасково.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

babangida.jpg