Григор Димитров загуби с 0-3 сета (3:6, 4:6, 4:6) от французина Ришар Гаске и отпадна на 1/16-финал от тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания. Съперник на Гаске на 1/8-финалите ще бъде Ник Киргиос, който победи Милош Раонич с 5:7, 7:5, 7:6, 6:3.
 
Това е пореден провал за българина, който от началото на сезона е неузнаваем. Припомняме, че миналата година Григор стигна полуфинал на "Уимбълдън", когато  отпадна от световния номер 1 Новак Джокович пред погледа на любимата си Мария Шарапова.


Тази година обаче хасковлията е далеч от представянето си през миналата и със сигурност ще последва срив в мястото му в ранглистата. Загубата е пета поредна за Гришо от изоставащия с осем позиции от него в актуалната ранглиста на АТП Гаске, когото победи единствено в демонстративен турнир през миналата година.
 
Двубоят на Централния корт днес ще се запомни с няколко хубави отигравания на Димитров и поредната смяна на ракетата, която му създава проблеми от началото на сезона.

Върховото представяне на Димитров през този сезон се изчерпва с два полуфинала - Бризбейн през януари (2:6, 2:6 от Роджър Федерер) и Истанбул през април (2:6, 4:6 от Пабло Куевас), и два 1/4-финала - Мадрид през май (3:6, 4:6 от Рафаел Надал) и Монте Карло през април (1:6, 3:6 от Гаел Монфис).


stats.jpg

ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна със спечелен сервис гейм на Гаске, след което французинът успя да пробие Гришо за 2:0. Гаске продължи стабилната си игра и повече с 3:0, след като се измъкна от 40:40 при свой сервис. Димитров отвърна на удара и показа признаци на живот и взе подаването си за 1:3 след гейм на нула. Гаске отвърна на предизвикателството и направи 4:1 без точка за Гришо. Битката продължи с пореден чист сервис гейм за Димитров за 2:4, при което българинът изправи феновете на крака с невероятно изпълнение. Гришо стигна до 40:40 и три брейкпойнта при сервис на Гаске, но не успя да го пробие - 2:5 в полза на французина. Димитров взе подаването си за 3:5, но Гаске спечели сета след 6:3 при свой сервис.
11.jpg

ВТОРИ СЕТ
Вторият сет започна с разменени сервис геймове до 3:3, като Гришо имаше възможност за пробив за 4:2, но пропусна два брейкпойнта след 40:15 в своя полза. Това наруши играта на Димитров и той допусна пробив за 4:3 в полза на съперника, след което смени ракетата си. Гаске взе подаването си за 5:3, но Димитров отложи края на сета с успех при свой сервис гейм за 4:5. Съперникът на Гришо не допусна изненада и взе гейма и сета след мощен удар и топка в аут на Димитров.
22.jpg

ТРЕТИ СЕТ
Третият сет започна гейм за гейм, а Димитров допусна трети пробив в мача за 3:2 в полза на Гаске. До края всеки печелеше сервис геймовете си, което се оказа в полза на французина за крайното 6:4 в сета, макар Димитров да стигна до равенство след 0:40 в последния гейм.
33.jpg