Швеция стана европейски шампион за младежи до 21 години за първи път в историята след инфарктна победа над Португалия с 4:3 след изпълнение на дузпи на финала на турнира в чешката столица Прага. В редовното време и продълженията съперниците не успяха да си отбележат гол. При дузпите двата тима направиха първо по един пропуск, а накрая вратарят на шведите спаси изстрела на Уилям Карвальо и донесе на своя тим европейската титла.

Отборите бяха и в една предварителна група, в която завършиха 1:1. Сега отново не успяха да се победят в редовното време, въпреки че португалците доминираха през по-голямата част от мача и изгодни възможности пропуснаха Рикардо Перейра и Серджо Оливейра, нацелил гредата. Шведите също имаха своите шансове да решат мача още преди продълженията и дузпите, но също направиха няколко пропуска чрез Джон Гуидети и Кисе Телин.

В продълженията двата отбора внимаваха повече да не получат гол, отколкото да отбележат такъв. Шведите все пак бяха по-активни и Халили се отчете с опасен изстрел в 95-ата минута.

Съперниците не сгрешиха при първите пет изпълнения от бялата точка. След това Рикардо Ешгайо пропусна за португалците, а веднага след същото стори и Абдула Халили от шведите. Жоао Марио изравни за 3:3 преди последните дузпи. Линдельоф реализира за шведите, а ударът на звездата на португалците Уилям Карвальо бе отразен от Патрик Карлгрен и Швеция грабна трофея за първи път. Преди това шведите имаха един загубен финал през 1992 година.

Швеция – Португалия 4:3 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията)

При дузпите
1:0 Гуидети вкарва
1:1 Пасиенсия реализира
2:1 Кисе Телин вкарва
2:2 Тозе реализира
3:2 Аугустинсон вкарва
3:2 Ешгайо пропуска
3:2 Халили пропуска
3:3 Жоао Марио вкарва
4:3 Линдельов вкарва
4:3 Карвальо пропуска

0.9zSWE.jpg