Чили е първият финалист на Копа Америка 2015. Домакинът на турнира надви с 2:1 Перу в интригуващ сблъсък на стадион "Насионал" в Сантяго. В герой за Чили се превърна Едуардо Варгас, който отбеляза и двете попадения - в 42-ата и 64-ата минути. Автогол на Гари Медел в 60-ата пък даде за кратко надежда на перуанците, но те не успяха да направят нищо повече и им остава да спорят за третото място срещу загубилия от другия полуфинал - Аржентина - Парагвай.

При визитата на Чили гостите трябваше да играят с 10 човека още от 20-ата минута, което до голяма степен предопредели изхода на двубоя. В най-дискусионната ситуация в мача съдията показа доста спорен червен картон за Перу. Замбрано изрита топката напред, но кракът му се спря в гърба на Арангис и реферът реши, че това заслужава изгонването на играча на гостите.

Чили се възползва от численото си предимство и положенията пред вратата на Педро Гайесе зачестиха. В 28-ата минута Валдивия пропусна, а малко след това и Едуардо Варгас. Последният обаче се реваншира в 42-ата минута, когато откри резултата. Алексис Санчес центрира остро в наказателното поле, Арангис пропусна топката, която се отби в лявата греда, но там Варгас я овладя и успя да я промуши зад голлинията - 1:0.

В началото на второто полувреме попадение на Варгас беше отменено заради несъществуваща засада. Обратно на логиката обаче в 60-ата минута Перу стигна до изравняване на резултата. Фарфан напредна отдясно и центрира в наказателното поле, където Гари Медел в опит да изчисти топката я изпрати в собствената врата за 1:1.

Радостта на гостите обаче не трая дълго, тъй като в 64-ата минута отново Варгас реализира. Нападателят на Наполи получи топката в центъра на терена, напредна и със силен изстрел я изпрати в горния далечен ъгъл за крайното 2:1.

За чилийците, които продължават да мечтаят за първата си титла в Копа Америка, това е първи финал в турнира от 1987 година насам. Тимът ще спори за отличието с победителя от другия полуфинал Аржентина - Парагвай.

ЧИЛИ - ПЕРУ 2:1
1:0 Едуардо Варгас (42), 1:1 Гари Медел (60-автогол), 2:1 Едуардо Варгас (64)

chile_peru.jpg