Първите Европейски игри бяха официално закрити на Олимпийския стадион в Баку. Домакините се бяха постарали да сложат края на историческото дебютно издание на игрите с пищна церемония и много ефекти. В игрите участваха над 6 000 спортисти от 50 страни, които се бореха за 253 комплекта медали в 20 спорта.

Честта да носи българското знаме имаше златната медалистка Стефани Стоева, която спечели отличието заедно със сестра си Габриела на турнира по бадминтон на двойки. В ложата на стадиона беше и президентът на България Росен Плевнелиев. Той беше поканен да бъде сред официалните гости на церемонията по закриването.

Постановчик на церемонията по закриването беше Джеймс Хадли, известен със своята режисура на знаменития канадски "Сирк дю солей". Основна идея на пищното заключително зрелище беше да покаже националната култура на Азербайджан, тясната връзка между традицията и съвременността и как миналото влияе на настоящето.

Първите в историята игри на европейската общност се проведоха в последните 16 дни в столицата на Азербайджан, като българските спортисти завоюваха общо 10 медала – 1 златен, 4 сребърни и 6 бронзови отличия. Това отреди на България 27-о място в общото класиране по медали. Най-големият ни успех дойде от сестрите Габриела и Стефани Стоеви, които спечелиха титлата в турнира по бадминтон на двойки.

Страхотно се представи и мъжкият национален отбор по волейбол, който спечели сребърен медал, като същото отличие ни донесоха още Калина Стефанова (самбо), Елица Янкова (борба) и Антоанета Бонева (стрелба). Победител в класирането по медали стана Русия, а Азербайджан и Великобритания допълниха тройката.

Президентът на европейските олимпийски комитети Патрик Хики благодари и на спортистите, участвали в Баку, а благодарствено слово произнесе и председателят на Организационния комитет на игрите Мехрибан Алиева. Церемонията по закриването завърши с концерт на британските музиканти Джон Нюмън, Гарет Емери и групата "Клин бандитс", а влезлите  на терена спортистите танцуваха и се снимаха за спомен. Церемонията завърши с мощен салют, а небето полетя мистичната птица Симург, символизираща единство.