Димитър Бербатов даде любопитно интервю пред списание "Esquire". Най-добрият модел за общество, където подобни модели – без фалшива показност, излишни драми, салфетки – трудно виреят. Герой, който това списание обожава, но рядко среща. Бербатов не се притеснява да се разкрие такъв, какъвто е. Да изрече неудобните истини, които всички чакат да чуят. А под тежкия костюм все още жули колена и лепи снимки в тефтери.

Ето част от интервюто:

-Дали се забавляваме? Ха-ха, много! Виж какво – разбира се, че съм щастлив! И няма как да е иначе, след като семейството ми, приятелитеми, децата ми са добре. Няма как! От професионална гледна точка съм дори повече от щастлив – надминал съм очакванията си и съм безкрайно доволен.

-И продължаваш със странностите – вместо да инвестираш в златни рибки като един или в Златни Златки като друг, ти правиш фондации и академии.
-Футболът е до възраст, това му е лошото - и после всеки си прави планове как да продължи да изкарва някакви пари. Аз също се стремя да правя така. Пък колкото до фондацията, идеята се роди изведнъж. Директорката (обръща се към Диди Ходжева) може да потвърди, че на моменти е трудно, но пък и прекрасно. Децата са щастливи! И така – вече седма година.

-Ама щастливите и талантливи деца са от всички области освен от твоя бранш, уж най-големия опиум за масите.
-Във фондацията обръщаме внимание и на спортисти, но в различен тип спортове. Качествени деца – колкото щеш! Ние опитваме да им показваме правилния път – пращаме ги по концерти, състезания, олимпиади... Защото ако има два пътя, е много лесно да тръгнеш по грешния. И после е късно да се върнеш, даже да го искаш, и въпреки таланта.

-Академията, която си замислил, може ли да бъде не само успешен бизнес проект, но и от съществена полза за качеството на българския футбол?
-Дано. Нещата се движат, но тъй като има определени законови рамки, на моменти процедурата е мудна и се получават усложнения, които с времето ще бъдат разрешени. Но имам огромно желание да се случи, защото съм бил на достатъчно места, видял съм и съм запомнил достатъчно неща, които спокойно мога да предам и на децата, и на треньорите им. По този начин ще можем да изградим не само футболисти, но и добри хора. Защото много държа на това футболистът
да е и добър човек.