Чили победи с 1:0 Уругвай и се класира на 1/2-финал в турнира Копа Америка. Домакините успяха да елиминират настоящия шампион след гол на Маурисио Исла в 81-ата минута.

Двата тима изиграха доста напрегнат и на моменти дори груб мач, а гостите завършиха срещата с 9 души след червени картони за Единсон Кавани и Хорхе Фусиле.

Първата голова ситуация в мача бе в 21-ата минута. Тогава пред Уругвай се откри шанс, но Карлос Санчес стреля покрай вратата. След това Чили започна да доминира. Домакините пропуснаха две положения чрез Арангис и Артуро Видал.

През втората част чилийците, водени от Оскар Табарес все повече усилваха натиска и още в 48-ата минута Видал отново опита далечен удар, но Муслера не беше разпечатан. В 60-ата минута играчът на Ювентус имаше още една възможност отблизо с глава, но стреля прекалено слабо, за да затрудни стража на Уругвай. Ключовият момент в мача дойде в 62-ата миунта, когато Единсон Кавани получи втори жълт и съответно червен картон за удар в лицето на Гонсало Хара. Нападателят на ПСЖ остави тима си с човек по-малко, а Чили още повече увеличи натиска.

Победното попадение за домакините падна в 82-ата. Муслера изби лошо топката при центриране, тя попадна право във Валдивия, който подаде на Маурисио Исла, а той със силен удар по земя успя да я промуши през няколко играчи на съперника и да отбележи за 1:0. Това още повече изнерви гостите и в 88-ата минута и Хорхе Фусиле бе изгонен за груб фаул в краката на Алексис Санчес. Заради нарушението двата тима бяха на косъм да се сбият, изпускайки нервите си.

Чили удържа аванса си срещу останалите на терена 9 играчи на Уругвай и в спора за място на финала ще срещнат победителя в мача между Боливия и Перу.

Чили и Венецуела са единствените южноамерикански страни, които никога не са печелили Копа Америка. Чилийците имат два загубени финала - срещу Парагвай с 1:3 през 1979 г. и срещу Уругвай с 0:1 през 1987 г.

ЧИЛИ - УРУГВАЙ 1:0
1:0 Маурисио Исла (82)

chile_urug.jpg