Известният журналист Георги Атанасов, познат като привърженик на ЦСКА и остро перо, даде интервю пред агенция БЛИЦ. Потърсихме го заради случващото се в ЦСКА в последните дни и решението от събота отборът да бъде изпратен в "А" окръжна група. Ето какво каза той за съдбата на любимия си клуб:

-Господин Атанасов, как ще коментирате решението ЦСКА да играе в "А" окръжна група?
-Само по един начин - огромно предателство към клуба, неговите привърженици, ценности и поколения. Освен всичко друго е на лице подмяна на обществената воля, тъй като никога и никъде в последните дни не е ставало дума за ЦСКА извън елита. На една от срещите с господин Васил Божков в неговия офис самият той заяви, че вариантите са два - или "А" група с лиценза на Литекс, или в най-лошия случай втора дивизия. Но за селските групи никога не е произнасяна дори и сричка. Грандиозното предателство има още един не по-малко ужасяващ аспект - посято бе разединение сред червените привърженици чрез разрояването на синодите и много хора вече не знаят кой говори от името на техния единствен ЦСКА.

-Вие кой вариант за бъдещето на ЦСКА подкрепяте?
-Известна е моята критична позиция спрямо управлението на господин Божков при престоя му на "Армията" между 1999 и 2006 година. Уточнявам, в името на моралната истина, че аз пък и не само аз, а и други съмишленици, направихме компромис със съвестта си единствено в името на ЦСКА, тъй като клубът наистина е притиснат до стената и всеки вариант за спасение бе по-добър от гибелта. От друга страна - изисква да се отбележи, че господин Божков е доказан крупен бизнесмен и мениджър, който при добро желание спокойно би могъл да изведе ЦСКА към по-добри дни. Още веднъж подчертавам, че хората, които отидохме на среща с него в търсене на спасителен път, никога и по никакъв начин не сме обсъждали вариант извън "А" група и в краен случай "Б" с уговорката за мощно финансиране и търсене на път към Европа чрез турнира за Купата на България, като в същото време се прави перспективна селекция за светкавично реанимиране на клубните традиции и амбиции. За мен всичко друго освен ЦСКА в "А" група е престъпление и срещу великия български клуб, и срещу целокупния роден футбол.

-Кой иска да затрие ЦСКА, пращайки го без никаква гаранция за бъдещето в аматьорските групи?
-Всички тези, които 25 години осъществяват тормоз, рекет и геноцид срещу армейския клуб. От генетични комплексари, през политически шмекери, финансови бандити, мафия, въобще всичко това, което превърна нашата държава в социална, морална, икономическа и културна пустиня. ЦСКА се вписва в тази верига от престъпления срещу обществото и нацията. На битово равнище естествено противниците потриват ръце - това са комплексари, реваншисти, но те самите ще разберате, че без ЦСКА нито ще има пари от телевизионни права, нито медиен интерес, нито публика по стадионите. Футболът ще се превърне в това, в което се превърна икономиката - лунен пейзаж. Мога да дам пример и в Сърбия - Цървена звезда има 50 милиона евро дългове, но никой не мисли да ги извади от елита, защото това е равно на самоубийство.

-Имат ли някаква полза тези, които решиха ЦСКА да отиде в "А" окръжна група, защото бяха предложени и други варианти - дори и за "А" група?
-Това решение не е никакво решение, а някаква изява - абсолютно нелегитимна. Тези хора освен себе си, не представляват никой друг, въпреки че са подписали за алиби някакви фенклубове. От вчера до днес хора от червената общност непрекъснато ми се обаждат, съмишленици от цялата страна буквално плачат по телефоните и интернет. Минимум 80 на сто са против това ритуално самоубийство, което бе обявено. Не е толкова важно дали това решение е взето дали от глупост, дали поради някакви дребни сметчици, дали от страх. По-съществено е да се каже, че хората, които обявиха безумната си позиция с позата на първи моралисти на републиката, са долнопробни предатели на червената спортна кауза. Допускам, че много от тях са подведени от някакво стадно настроение в момента. Но подчертавам, че тези 30, 50 или 100 нямат моралното право да говорят от името на поколения армейци.

-Ясно е, че ще бъде създадено ново дружество, т.е. ЦСКА ще бъде нов. Защо да започне от "А" окръжна, а не от "А" група с вариант Гриша Ганчев.
-И аз се питам същото. Ако наистина господин Ганчев твърдо има намерение да прехвърли своя футболен бизнес от Ловеч на Армията и подчертавам - затова няма никакви пречки - нито според нормативите на УЕФА, нито според бумагите на БФС, абсолютно всички нормални привърженици на ЦСКА, би трябвало да подкрепят този проект в "А" група. Никакви синоди не могат да съществуват, ЦСКА е един единствен и неделим със своята традиция, ценности, морална идентичност и привърженици. И мястото на ЦСКА е само в "А" група поради изброените обстоятелства - сбърканата икономика, философия и администрация на целокупния български футбол, която е допуснала толкова много компромиси, че още един такъв няма да навреди на никого. Освен на патологичните комплексари и лузъри.

-Сред феновете се говори, че от най-високи позиции се пречи на Гриша Ганчев да осъществи идеята си?
-Ако има такова нещо, това е грандиозен скандал. И точно в тази посока феновете на ЦСКА би трябвало да реагират по всички законни начини като свободни граждани на Европа. Няма значение дали става дума за Васил Божков, Гриша Ганчев или друго име. Въпросът е кой може наистина да спаси ЦСКА и българския футбол в момента, защото е ясно, че без "червените" цялата система отива по дяволите. Нали толкова много искахме капитализъм, а се оказа, че някой има нещо против свободната изява на пазарната воля на Гриша Ганчев, който вероятно е решил да даде ново измерение на футболния си проект след 20 успешни години на терена в Ловеч, но без съответната адекватност на местната общественост.

-Изглежда, че ЦСКА става заложник на големи политически игри и на базите?
-Нищо чудно някой да се е изкушил да получи историческите бази на ЦСКА срещу минимална цена в селските групи, като за тази цел апортира подкрепата на споменатите самозванци от сбирката в събота, прочела смъртната присъда на убиеца на еврошампиони.

-Феновете вчера говорят за морал. Според вас морално ли е ЦСКА да бъде изпратен в "А" окръжна?
-Всякакви приказки за морал и законност са долна спекулация, тъй като "моралът" и "законността" много отдавна са нарушени точно във вреда на 31-кратните шампиони. Твърдо стоя зад позицията си, че срещу ЦСКА се провеждаше и се провежда откровен политически геноцид и държавен терор. Къде бяха "законността" и "моралът", които сега развявят някакви "комсомолци", когато "червеният" клуб единствен бе рекетиран по административен път с наеми за собствената си историческа база? Къде бяха "законността" и "моралът", когато клубът от "Герена" получи наготово абсолютно държавната база на МВР в Подуене, за която според Сметната палата плащаме данъкоплатците чрез вътрешното министерство, тъй като няма нито договори, нито наеми, нито легитимни документи. Интересно ми какъв е статутът на земята, върху която се строи Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". И още нещо - дали моралът и закоността, са уважени при мътната приватизация на комплекс "Славия" на "Овча купел" по линия на печално известната фирма "Софийски имоти", сложила ръка върху собствеността на бившите Строителни войски. Къде беше моралът, когато преди близо 15 години Велбъжд Кюстендил за секунди се пренесе на "Лаута" в Пловдив без никой да каже думичка? Да продължавам ли с откровената държавна помощ за Берое и за стадиона в Разград? Мога да прибавя и по-дребни епизоди в тази насока покрай врътките с лицензите на "Ботев" Пловдив, Черноморец Бургас и т.н. Така че "законност" и "морал" наистина са врата в полето в нашата действителност и затова не приемам никой да превръща ЦСКА в единствената изкупителна жертва на сбърканото ни общество. Когато стигнем Великобритания и Шотландия като цивилизация чак тогава ще можем да сравняваме случая на Рейнджърс с този на ЦСКА. В наши условия подобни паралели имат само една единствена цел - унищожението на най-големия български клуб. В тази посока са всички идиотщини по темата за т.нар приемственост на титли и купи. Футболът не е бакалница, а спортната идентичност е равна на публиката, традицията, родовата памет, емблемата и екипите. Всичко друго е мръсна интрига на нечистоплътни хора.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ