Фенът на ЦСКА не отделя поглед от часовника. Стиснал палци, брои ли, брои оставащите минути до голямата новина. Ще го бъде ли или няма да го бъде новият ЦСКА. Или ще си остане старият, изпадналият в амок изгниващ клуб.

Става страшно, уважаеми фенове – било то червени, сини, зелени, оранжеви, жълти и всякакви там цветове от футболната палитра. Става страшно, защото се задава страшният ЦСКА. Задавайки се, той поизплаши доста смели, по-смели и още по-смели любители, ръководители и шефове не само на най-популярната игра.

Да, звучи страшничко, защото новият ЦСКА, ако наистина се пръкне, би бил доста стряскащ начело с двама доказани мъже, преуспели във футбола и в бизнеса.

Би било обаче страшничко и за истинския фен на ЦСКА, ако някоя си черна котка вземе, та им мине пътя. А черни котки, малки, големи и още по-големи, колкото си щеш. Мяучат, драскат и се мъчат да пресекат пътеката, по която се е запътил още нероденият, но всяващ респект и смут червен лъв.

Пробват да разубедят единият от двамата само и само проектът от почти реализиран да се изпари и да отиде в небитието. Тогава, повярвайте, доста хора, недолюбващи червения цвят от футболната палитра, ще вдигнат триумфално ръце.

И за да не се случи това, двамата големи трябва най-после да си стиснат ръцете, правейки компромиси в името на голямата идея.

Всъщност, Гриша Ганчев вече направи компромиси. И то няколко. Жертва рожбата си Литекс, която сам отгледа и превърна в люпилня на таланти, струващи милиони. Готов е да жертва поне един милион от неучастие в евротурнирите само и само мечтата му най-после да се сбъдне. А мечтата я знаят всички – да седне най-сетне на шефското кресло в ЦСКА.

Повярвайте, Ганчев е спечелил предостатъчно от футбола, борбата и спорта въобще. Наситил се е. Доказателства са му титлите, купите, успехите и трансферите за няколко милиона долара повече. Но цесекарското в сърцето му иска същите тези триумфи да бъдат постигнати и в отбора, на който симпатизира от дете. И ако до него застане и другият преуспял във футбола и бизнеса мъж, тогава, повярвайте, наистина ЦСКА ще се превърне в страшилище. В онова от миналия век. В онова, за което милиони мечтаят.

За да сбъдне мечтата, е необходима още една крачка. Тя е една, на пръв поглед е малка, но е огромна за бъдещето на ЦСКА. И докато се чуди и мае дали тази крачка ще бъде направена, фенът ще гледа циферблата на часовника си и ще брои минутите.

Дали ще има нещо гнило не само в стария, но и в новия ЦСКА, или просто ще го бъде, ще разберем съвсем, съвсем скоро. Най-късно в понеделник, когато часът на истина ще удари…
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ