Атмосферата в Оборище (Панагюрище) е отровена от футболисти, които от няколко години живуркат в клуба. Това разкри опитният полузащитник Васил Велев, който заедно с Даниел Младенов и още няколко играчи, водени от треньора Валерий Дамянов, класираха отбора до историческа промоция за професионалния футбол. Оборище пребори конкуренцията на Миньор (Перник) и Пирин (Гоце Делчев) и ще играе в "Б" група, но с изцяло променен състав, след като Велев и други титуляри останаха без договори с клуба. Бившият футболист на Локомотив (София) с болка обясни пред БЛИЦ за случващото се в тима от Панагюрище. 

- Какво се случи в Оборище, защо напусна?
- Раздялата дойде, защото в този клуб се работи по най-аматьорския начин. Искам да благодаря на хората в града, на феновете, че оцениха труда ни - нещо, което не получихме от ръководството на Оборище. Много съжалявам, че така се случи, но вината не е в мен, Дани Младенов и другите момчета, които дойдохме и класирахме отбора в "Б" група. Тук наистина се работи аматьорски спрямо футбола и спрямо живота. Аз мога да гледам всички в очите, но те мен - не. Свърших си работата и съм горд от това, но ме боли за случващото се тук. В Панагюрище от няколко години се бориха за промоцията в професионалния футбол, но тя все не идваше. Нещата се случиха, когато дойдохме добрите футболисти. А накрая какво се оказа... повече не сме им нужни. Много съм обиден от отношението на ръководството. Обидени са и другите момчета, които напуснаха. Играх на инжекции 11 мача и нито веднъж не съм се оплаквал. Всеки двубой съм го играл със сърце и душа. Винаги съм се раздавал не на сто, а на хиляда процента за Оборище.

- Защо тогава те оставиха без договор?
- Дори не стигнахме до преговори. Нещата изобщо не са футболни, говорим за работи извън терена. Беше казано единствено, че аз и Дани Младенов сме най-добрите футболисти на Оборище и ни благодарят за свършената работа. И толкова, дори не сме преговаряли за договор. Държа целият град Панагюрище да знае, че парите не са причина за раздялата. Тук чувам коментари, че сме искали много пари, за да останем. В тези твърдения няма нищо вярно. Ръководството даже не посмя да ни извика на среща.

- Твоето обяснение какво е?
- Всичко е извън футбола... заради болни амбиции на хора, които са от града, но са извън футбола. Техните болни амбиции съсипват Оборище. Не са един и двама. Това са все хора, които опитваха да налагат футболисти, постоянно се мрънкаше на треньора Валерий Дамянов. Казваше му се кои играчи на пуска в игра. Чест му прави на Дамянов, че издържа до края на първенството. Той работеше под голямо напрежение. Искам специално да му благодаря, че излезе мъжкар, застана зад нас - футболистите, с които постигна целта. Шест-седем човека му свършихме работа, зарадвахме града. Нормално е Дамянов да ни подкрепи нас - свършилите му работа, а не които са били в отбора. Мога да ви кажа, че има футболисти, които от 4-5 години са тук, бетонирани са в клуба, но само живуркат и не вършат никаква работа.

- Кои футболисти визираш?
- Ще им благодаря и на тях - Георги Иванов-Гонзо - капитанът на отбора, както и Елиджано Маркес ли е, какъв е... не му знам всичките имена. Благодаря им на тези двамата, че бяха прекрасни ушета на ръководството. Сега за награда сигурно ще им подарят по една златна обеца. Пожелавам им да се пенсионират в Оборище. Искам да им благодаря, че ми дадоха възможност да ги вкарам в "Б" група. Да, наистина заради това дойдох, а не за пари. Дойдох да си свърша работата, а те освен, че ми се изплюха в лицето и направиха услуга - открих най-важният човек в живота ми - моята приятелка Веси Панова. Живеем си заедно в Панагюрище, но няма шанс да се върна и да играя отново за Оборище.

velev.jpg

- Защо си скаран със съотборници?
- Не съм скаран, просто те тровят атмосферата в Оборище. Превърнали са клуба в змиярник. Георги Иванов е страшна слушалка, КГБ е направо. Пожелавам на Оборище добро представяне в "Б" група, но няма да им следя изявите. След 2-3 години обаче аз ще мога да гледам хората в очите, защото съм си свършил работата. Няколко човека сме - аз, двамата вратари Яначков и Луков, Гошо Георгиев, Дани Младенов, Влади Каптиев и Антон Киров. Това сме хората, които дадохме много за отбора и за благодарение ни се изплюха в лицата. В Оборище имаха уникалния късмет и шанс да работят с изброените играчи, които сме професионалисти. Радвам се, че до ден-днешен срещам подкрепата на хората от града. Постоянно ми пишат във "Фейсбук", като се срещаме коментираме нещата и затова не издържах и пожелах да разкажа пред БЛИЦ какво се случва в Оборище. Футболът с мама, татко и баба не се играе, футбол се играе със сърце, душа и талант.

- Усещаше ли, че така ще се развият нещата и ще се разделите с Оборище?
- Да, но до последно вярвах, че ще се променят нещата за благото на Оборище. Уж имахме перфектни разговори с ръководство по време на сезона, спрямо финансовата гледна точка всичко е било коректно. Каквото се бяхме споразумяли, си го получавахме. Абсолютно всичко е изчистено от финансова гледна точка.

- Новият треньорът Танчо Калпаков ще успее ли да се справи в трудната ситуация?
- Млад треньор е, амбициозен. Работи му се, но ще е трудно в змиярника. Желая му успех.

- Той не искаше ли да ви задържи в клуба?
- Имаше желание да работи с нас, но щом ръководството така решава, Танчо няма думата. Той не е виновен, срещу него нямам абсолютно нищо. Дано се разбере цялата истина за Оборище. Аз не се срамувам, излизам и казвам нещата. Мъжкар съм за разлика от тези, които са обсебили Оборище и работата им е да ходят и да клюкарят на шефовете.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ