Баку и Азербайджан приемат първите Европейски игри. Очаква се в игрите да участват над 6000 спортисти от 50 държави. Общо 127 от най-добрите български спортисти (67 мъже и 60 жени) ще представят страната ни в състезанията, които предстоят от 12 до 28 юни. България ще участва в 23 спорта (от общо 30).

Церемонията по откриването протече около два часа. Всичко започна с изпълнение на народен изпълнител, който изпя специално написан стих за Игрите. След това домакините показаха едно от нещата, с които се гордеят - красивите и разноцветни килими, типични за страната. Дойде време и за официалното посрещане на президента на Азербайджан Илхам Алиев заедно със съпругата му. Домакините припомниха и пътя на огъня, преминал през ръцете на 1000 факлоносци.

На Олимпийския стадион в Баку огънят бе изнесен от Илхам Закиев - сляп джудист, пострадал от куршум по време на битка, като служещ в армията. Впоследствие въпреки загубата на зрението, той се връща в спорта и печели медали като параолимпиец. Последваха исторически събития, пресъздадени по красив и фееричен начин. Домакините продължиха с част, посветена на националния плод - нара. Огромен нар разцъфна и от вътрешността му към небето полетяха стотици червени балони.

Започна и парадът на нациите. Първа излезе делегацията на Гърция. Българската делегация бе предвождана от петкратната олимпийска медалистка Мария Гроздева, която развя родния трибагреник. Последваха всички страни участнички, а накрая на стадиона дефилираха и домакините от Азербайджан.

След парада на нациите на стадиона се появи поп звездата Лейди Гага, а веднага след нея домакините отново ни върнаха към митологията. Дойде ред и на първата дама на Азербайджан Мехррибан Алиева да приветства с добре дошли всички гости и спортисти на Игрите. Последва обръщение на президента на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики, а след това президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви игрите за открити. По време на изказването камерите уловиха и премиерът на България Бойко Борисов. След официалните приветствия домакините продължиха с церемонията и историята на двама от героите, които запалиха огнен кръг, осветяващ дните по време на Игрите.

13_1.jpg