Станислас Вавринка е шампионът на „Ролан Гарос” за 2015 година! Швейцарецът победи световния номер 1 Новак Джокович и вдигна втора купа от турнир от Големия щлем и първа от Откритото първенство на Франция. 30-годишният швейцарец надделя над сърбина с 4:6, 6:4, 6:3, 6:4. Джокович спечели всички големи титли от ноември насам, но днес бе безпомощен срещу своя опонент.

Срещата продължи повече от 3 часа и бе изпълнена с множество обрати. Джокович, който този сезон бе загубил само два мача и бе абсолютен фаворит в срещата, започна добре и спечели първия сет с 6:4. Сърбинът бе пределно концентиран, а Вавринка не успя да се справи с ударите му. Всичко обаче се обърна във втората част. Швейцарецът успя да стигне до решителен пробив при 4:4, след което изравни резултата в сетовете.

В третия сет отново Вавринка стигна до пробив, който му бе достатъчен за успех и излизане напред в резултата. Така се стигна до решителната четвърта част. Джокович дръпна с 3:0 и изглеждаше, че ще успее да изравни и да вкара мача в пети сет. Вавринка не се предаде и изравни до 3:3, а при 4:4 направи решителен пробив. В последния гейм Ноле спаси първия мачбол, след което достигна до точка за пробив. Сърбинът обаче не се възползва от възможността, а при втория шанс за затваряне на мача Вавринка успя и е новият крал на „Ролан Гарос”.

Стан Вавринка прекъсна серията на Новак Джокович от 28 поредни победи. Във витрината на Джокович липсва единствено трофей от "Ролан Гарос", но и днес той не успя да го завоюва. При успех сърбинът щеше да запише т.нар. "Кариерен Голям шлем", който включва титли от всички турнири от веригата.

Вавринка записа втори успех от два финала на турнири от "Големия шлем". През миналата година швейцарецът спечели "Аустрелиън Оупън", а днес вдигна и трофея във Франция.