Серина Уилямс е новата шампионка на Откритото първенство на Франция. В изключително драматичен финал световната номер 1 победи с 6:3, 6:7(2), 6:2 Лусие Шафаржова от Чехия.

Благодарение на успеха американката добави в колекцията си трети трофей от "Ролан Гарос" след тези през 2002 и 2013 година. Освен това закръгли на 20 броя титлите си от Големия шлем.

Очакванията за лесна победа на Серина се оправдаваха до шестия гейм във втория сет. Преди него американката водеше с 4:1 и сервираше при 40:15 в своя полза. Съдбата обаче застана на страната на чехкинята, която се върна в срещата ударно - с два пробива за 5:4. Мачът влезе в тайбрек, в който Шафаржова бе по-убедителна и го спечели със 7:2 точки.

Проблемите за Серина продължиха и в решителния трети сет, защото започна да губи с 0:2. Световната номер 1 все пак намери себе си и спечели следващите шест гейма, за да може да триумфира за трети път на "Ролан Гарос".

Серина Уилямс - Лусие Шафаржова 6:3, 6:7(2), 6:2

ПЪРВИ СЕТ
Първата част премина на бързи обороти. Серина успя да пробие подаването на Шафаржова още в третия гейм и поведе с 3:1. След това американката спокойно затвърди превъзходството си за 4:1 и в крайна сметка затвори сета при 6:3. В него Уилямс направи две двойни грешки, но за сметка на това заби четири аса. Въпреки че непредизвиканите й грешки спрямо тези на чехкинята бяха двойно повече - 12/6, световната номер 1 пласира 13 уинъра срещу едва пет за съперничката й.

ВТОРИ СЕТ
Втората част стартира с пробив в полза на Серина. След три дюса американката затвори агресивно разиграване и поведе с 1:0. След това пък затвърди превъзходството си със сервис на нула - 2:0. След петия гейм само чудо можеше да пречупи американката към титлата в Париж, като благодарение на втория си пробив в сета поведе с 4:1. В последвалия гейм обаче точно това започна да се случва. Американката сервира при 40:15, но следващите точки бяха за Шафаржова. Както и геймове с два пробива за 5:4. Световната номер 1 върна концентрацията си с два аса за 5:5 и трети пробив, общо пети в сета, за 6:5. Това обаче не пречупи европейката, която го върна и заслужено стигна до тайбрек - 6:6. Силната игра на Шафаржова продължи и в него, благодарение на което чудото стана факт след 7:2 точки - 1:1 сета.

ТРЕТИ СЕТ
Решителният трети сет започна ударно - както предходния, но в полза на чехкинята. От 0:30 Шафаржова проби и след това поведе с 2:0. Уилямс обаче намали със сервис на нула и спечели следващите четири гейма за 5:2. А в заключителния осми гейм не остави шанс на съперничката си и я проби, за да затвори сета при 6:2, а и мача.