Волейболният национален отбор на България сътвори обрат от 0:2 до 3:2 (21:25, 23:25, 25:23, 25:14, 15:9) гейма и постигна първа победа в тазгодишното издание на Световната лига. Срещата в изпълнената до краен предел „Арена Ботевград” започна много лошо за нашите волейболисти, но след втория гейм те взеха нещата в свои ръце и постигнаха успех. По този начин тимът ни си отмъсти на Канада за вчерашната загуба с 1:3.

Двубоят започна точка за точка и до първото техническо прекъсване Канада имаше аванс от 1 точка – 8:7. Николай Пенчев реализира първия ас в срещата, но след него последва серия на волейболистите на Глен Хоуг. Авансът на съперника ни набъбна до 3 точки при второто техническо прекъсване, а с ас на Тейлър Сандърс и добра игра на Гевин Шмит в атака гостите дръпнаха с 5 точки – 20:15. Волейболистите на Пламен Константинов опитаха да намалят изоставането си, но не успяха и до края на гейма всеки печелеше сервиса на противник. В крайна сметка с 25:21 Канада поведе в резултата.

Втората част започна по-добре за България и възпитаниците на Пламен Константинов поведоха с 4:2 след атака на Тодор Алексиев. Канадците обаче обърнаха до първото техническо прекъсване – 8:7 в тяхна полза. Тодор Алексиев и Теодор Тодоров вдигнаха темпото и поведоха съотборниците си. Това даде резултат и играчите на Пламен Константинов дръпнаха с две точки. Валентин Братоев пък впечатли с изненадващо пускане на топката за 20:18, което обаче бе последвано от серия за канадците. Гостите обърнаха развитието на гейма и стигнаха до геймбол при 24:22. Първият опит бе неуспешен, но мощна атака на Смит затвори тази част при 25:23 в полза на съперника ни.

Канада поведе с 3:0 в началото на 3-ия гейм, но появата на игрището на Виктор Йосифов даде импулс в играта на нашите и те имаха преднина от 3 точки при първото техническо прекъсване. Владо Николов се разигра, а включването на Агонцев също помогна на тима ни, който задържа преднината си до втората техническа пауза. Канадците намалиха изоставането си на 1 точка, но грешки на Шмит и Уинтърс бяха използвани чудесно от българските волейболисти и след 25:22 изоставането бе намалено.

Разпределителят Любомир Агонцев и Виктор Йосифов останаха в игра и в началото на 4-ата част, а България поведе с 8:4 при първото техническо прекъсване. Блокадата ни заработи перфектно, а Владо Николов стана неудържим. Канадците бяха бомбандирани отвсякъде и логично изгубиха ритъм в играта си. Нашите волейболисти имаха солиден аванс при второто техническо прекъсване в този четвърти гейм и до края му не дадоха никакви шансове на Канада – 25:14.

Срещата влезе в тайбрек, който бе изигран блестящо от момчетата на Пламен Константинов. България дръпна с 5:0 за България след атака на Тодор Алексиев, а мощните атаки на Пенчев и владо Николов бяха неудържими. Техническото прекъсване дойде при 8:3 в полза на Бълагрия, а до края канадците нямаха сили да стигнат дори до намаляване на изоставането. Тодор Алексиев изведе България до първи мачбол след много технична атака – 14:8. Владо Николов пък бе безгрешен и донесе победата на България в тайбрека с 15:9 и в мача с 3:2 гейма.

България - Канада 3:2 (21:25, 23:25, 25:23, 25:14. 15:9)

ТИТУЛЯРНИТЕ СЪСТАВИ
БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Владимир Николов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро
Треньор: Пламен Константинов

КАНАДА: Тейлър Сандърс, Гавин Шмит, Туунте Ван Ланквелт, Джон Перин, Джъстин Дъф, Грейъм Виграс - Блейър Бан-либеро
Треньор: Глен Хоуг