Националният отбор на България по волейбол загуби с 1:3 от Канада в първия си мач от група "С" на Световната лига. Благодарение на успеха "кленовите листа" събраха актив от 9 точки на върха, след като днес проведоха третия си двубой. Утре е втората среща между двата тима, която ще започне в 20:30 часа отново в "Арена Ботевград" в Ботевград.

Първата част премина при по-стабилната игра на "кленовите листа". Гостите действаха отлично при посрещането на топката, но най-вече на блокада - цели пет срещу нито една в наша полза. Освен това видимо съперникът изглеждаше по-обигран. И благодарение на това Канада заслужено затвори частта при 25:20 точки.

Във втората част канадците действаха още по-убедително. Показателно за това бе разликата, която набъбна до цели девет точки за 19:10. Тогава в игра се появи Тодор Алексиев, който спомогна следващите три точки да бъдат за България - 13:19. След това Алексиев се възползва от блокадата на противника за 14:20. Играта продължи точка за точка. Разликата, варираща между 5 и 6 точки, обаче позволи на гостите спокойно да затворят гейма при 25:19 и да поведат с 2:0.

Третият гейм започна чудесно за нашите. Видимо по-добрата игра в края на предходната част се пренесе в тази. Момчетата спечелиха първите две точки, като дори поведоха с 5:3. Канадците обаче взеха следващите три, за да дойде атаката на Владо Николов в блокадата за 6:6. В крайна сметка първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за Канада. Играта продължи точка за точка с променливо водачество в резултата. При второто техническо прекъсване нашите момчета имаха минимално предимство - 16:15. След това продължихме да поддържаме аванса си от една точка. При 22:21 за България Глен Хоуг реши да поиска прекъсване, за да даде по-подробни наставления на своите състезатели. Чудесна блока на Теодор Тодоров обаче позволи след това на Ники Пенчев да атакува и да покачи на 23:21. Но последвалият сервис на Ники Николов завърши с аут. Въпреки това страхотна атака на Скримов за 24:22 позволи на нашите да затворят гейма с двойна блокада на Тодоров и Алексиев - 25:22.

Четвъртата част също започна много оспорвано. При първото техническо прекъсване две точки преднина обаче имаха канадците - 8:6. Както и в предходния сет, така и в този резултатът се движеше точка за точка и в нито един момент не можеше да се предвиди какво точно ще се случи. При 17:17 пък Сандърс на три пъти бе спрян от блокадата, което в крайна сметка доведе до точка в наша полза за 18:17 и прекъсване, поискано от Глен Хоуг. Благодарение на това гостите поведоха с 19:17, което пък принуди Пламен Константинов да поиска пауза за по-подробни наставления. Но дори последвалата смяна на Тошко Алексиев не наруши концентрацията на влезлия в серия от начален удар Гевън Шмит. В крайна сметка Тонти ван Линквелт не успя да играе с блокадата и прати точката до в аут за 19:21. Въпреки това разликата от две точки се запази до края на гейма, който Канада затвори при 25:21. Благодарение на това пък съперникът ни победи с 3:1 и постигна трета поредна победа в групата.

БЪЛГАРИЯ - КАНАДА 1:3 (20:25, 19:25, 25:22, 21:25)

ТИТУЛЯРНИТЕ СЪСТАВИ
България:
18. Николай Николов, 20. Любомир Агонцев, 17. Николай Пенчев, 14. Теодор Тодоров, 11. Владимир Николов, 8. Тодор Скримов, 13. Теодор Салпаров-либеро
Селекционер: Пламен Константинов

Канада: 1. Тейлър Сандърс, 2. Джон Перин, 6. Джъстин Дъф, 12. Гевън Шмит, 10. Тонти ван Линквелт, 17. Греъм Виграс, 19. Блеир Бан-либеро
Селекционер:
Глен Хоуг