Днес може да стане ясен баскетболният шампион на България. Балкан Ботевград приема Лукойл Академик в четвърти мач от финалната серия. Двубоят е от 20:30 часа в “Арена Ботевград”. Домакините водят с 2:1 успеха, след като загубиха първата среща в Правец, но след това спечелиха два последователни двубоя. Балкан е на прага на историческа първа титла от 1989 година. За последно в края на 80-те години ботевградчани бяха тотален доминант на родната сцена със Сашо Везенков, Данчо Колев, Венци Славов, Емил Йонов и останалите звезди. Днес при успех ботевградчани отново ще ликуват, като ще спечелят пета титла в историята си. Ако Лукойл Академик победи, серията ще бъде изравнена на 2:2 успеха и петата решителна среща ще се играе на 1 юни в Правец.

Треньорът на домакините Влада Вукойчич изглежда има превес над колегата си Тони Дечев във взимането на важни решения по време на мачовете. Капитанът Павел Маринов играе едни от най-силните мачове в кариерата си. Иван Лилов е познатият лидер, а местният любимец Мартин Маринов поразява противника от зоната за три точки като торпедо. Педжа Стаменкович вече се превърна в един от най-обичаните от агитката на Балкан.

От другата страна проблемът с американеца Дий Браун даде отражение на играта на Лукойл Академик. Основният гард на тима се контузи още в първата среща, но така и не е ясно дали травмата продължава да го мъчи или има друг проблем извън спортно-техническия. Тони Дечев разполага с едни от най-класните състезатели, има достатъчно възможности за ротация, включвайки Тери Смит, Шундов, Драгович, Христо Захариев.

“Арена Ботевград” със сигурност ще бъде препълнена с над 4000 души, които мечтаят за титлата, но какво ще каже Лукойл Академик...Отговорът тази вечер от 20:30 часа в Ботевград, където ще бъде поредният епизод от местната война между двата съседни града.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Балкан Ботевград - Лукойл Академик
Днес от 20:30 часа
Съдии: Владимир Цеков, Младен Марков, Красимир Стойнов
Пряко по БНТ Свят


5.1.jpg
БАЛКАН ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
1.Педжа Стаменкович (190 см, 85 кг)
1.Дий Браун (185 см, 84 кг)
2.Иван Лилов (196 см, 89 кг) 2.Тери Смит (187 см, 85 кг)
3.Павел Маринов (199 см, 92 кг) 3.Христо Захариев (199 см, 90 кг)
4.Вукота Павич (204 см, 100 кг) 4.Никола Драгович (206 см, 105 кг)
5.Николай Върбанов (209 см, 112 кг) 5.Тенчо Банев (207 см, 115 кг)
Резерви: Цветослав Острев, Николай Маринов, Мартин Маринов, Радослав Кочев, Денис Петков, Димитър Маринчешки, Милан Милованович Резерви:  Александър Груев, Бруно Шундов, Крис Минков, Веселин Веселинов, Димитър Димитров, Самуел Франсис, Николай Грозев
Треньор: Владимир Вукойчич Треньор: Тони Дечев