Президентът на ФИФА Сеп Блатер се оправда и обяви, че не е замесен в скандала с корупция, който разтресе световния футбол вчера само два дни преди изборите за президент на централата. Както е известно, високопоставени членове на ФИФА бяха арестувани и им предстои екстрадиране в САЩ заради разследване в корупция и пране на пари.
 
„Ще се съгласите с мен, че предстоят трудни времена за ФИФА. Вчерашните събития хвърлиха дебела сянка върху футбола и върху нашия конгрес тази седмица. Действията на отделни хора донесоха срам и унижение на нашия спорт. Сега всички трябва да работим, за да върнем доброто си реноме. Не можем да позволим името на футбола и ФИФА да бъдат хвърляни в калта. Това трябва да спре веднага“, заяви Блатер.
 
„Знам, че мнозина ме считат за отговорен за всички мръсни практики във ФИФА. Според тях тях съм виновен за всички решения взимани от ФИФА и нейни членове. Няма значение дали се отнася за избор на домакини на световни първенства или корупционни скандали. Аз не мога да следя какво правят моите сътрудници по всяко време. Ако някои иска да нарушава правилата, той го прави тайно“, обяви президентът на ФИФА.
 
„Аз мога да поема отговорността да изведа нашата организация от този труден момент и да възстановя добрата ни репутация. Трябва да намеря начин, за да се подобрят нещата. Не мога да позволя действията на малцина да унищожат тежката работа на останалите наши сътрудници. Искам да подчертая, че тези, които са корумпирани, са малцинство. Теза като отделно общество, но те трябва да си понесат последствията.“
 
„ФИФА ще съдейства на властите, за да сме сигурни, че всички замесени в мръсните сделки ще бъдат наказани. Във футбола няма място за корупция. Следващите месеци няма да се леки. Сигурен съм, че ще има още лоши новини. Нека обаче това стане повратна точка. Нека футболът се превърне отново в удоволствие и да не поражда алчност, експлоатация и проява на власт“, обяви Сеп Блатер.