Българската федерация по бокс ще бъде домакин на първия и втория кръг от втория цикъл на най-актуалните серии на Международната боксова асоциация - AIBA Pro boxing.

4 мача от категориите до 52 и 81 кг, в които има и българско участие, ще се проведат на 6 юни в зала „София” от 20:30 ч. В тази вечер Александър Александров ще боксира срещу французина Редуан Аслум при 52-килограмовите, а Спас Генов излиза срещу Джозеф Кенеди Сейн Пиер от Мавриций в кат. до 81 кг.
 
И ако съперникът на Памперса не е толкова познат, то тъмнокожият боксьор от Мавриций е добре известен на българската публика. Той игра в първия финал в категорията в София на 30 януари, като загуби от иранеца Ехсан Рузбахани. Сейн Пиер и Генов не са срещали досега. В новия цикъл Рузбахани няма да играе, а новак в групата е Абделхафид Беншабла от Алжир.

Своя дебют в APB сериите ще направи и Тервел Пулев в кат. до 91 кг, който ще боксира в Милано на 5 юни срещу Ямил Пералта от Аржентина. Борис Георгиев пък продължава участието си при 64-килограмовите, като на 30 май играе срещу стария си познайник Вячеслав Кислицин (Укр).

Вторият кръг от профисериите ще се проведе в средата на юли, а победителите от двата ще спечелят квоти за олимпийските игри в Рио де Жайнеро 2016 г. Ако бие на 6 юни, Спас Генов директно ще боксира за виза срещу победителя от мача между Матийо Бодерлик (Фр) и Джоузеф Уард (Ирл). Останалите ни състезатели са във втората четворка на своите групи и ще преследват квотите в допълнителния турнир, който отново ще се проведе у нас.

„Нямаше как да получим правото да организираме тези състезания без активното съдействие на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Изключително важна беше подкрепата, която той засвидетелства пред Международната боксова асоциация, за което му благодаря. Чрез домакинството на първите два кръга на AIBA Pro boxing получаваме уникалния шанс нашите състезатели Спас Генов и Александър Александров да се борят за олимпийски квоти пред родна публика. Президентът на Международната боксова асоциация Чинг Куо Ву пък изрази желание лично да дойде в България, за да се запознае с министър Кралев“, заяви президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

С подкрепата на Министерството на младежта и спорта БФБ ще организира догодина и една от трите световни олимпийски квалификации за профибоксьори, на която ще се раздадат 26 квоти за игрите в Рио.