Предвиденото състезание от шампионата V1 Challenge България 2015 за тази неделя, 31 май, в град Благоевград, ще се проведе през месец юли. V1 Challenge България е иновативен формат, който е разработен с цел моторния спорт да бъде достъпен до всички фенове и атрактивен с участието на международни пилоти, както и провеждането на забавни активности в рамките на 4 часа.

Тази седмица пилотите от Турция нямат възможност да пристигнат в България, възпрепятствани от визовия режим. Международните и български пилоти нямат търпение да заемат местата си зад воланите на мощните състезателни автомобили Volkicar. Организаторите са подготвили нови зрелищни надпревари, автомобилни демонстрации и експлозивно дрифт-шоу.
Предстои провеждането на медия брифинг с всички пилоти-участници и организатори на V1 Challenge Bulgaria преди предстоящото състезание на писта „Дракон“ в Пловдив в средата на юни месец.

Техническа информация за спортните автомобили Volkicar
Иновативната надпревара се провежда със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar, по подобие на своя създател – турският автомобилен шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо близо 100 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 НР, секвенционална скоростна кутия и представлява един много бърз и подвижен състезателен автомобил. VOLKICAR притежава тръбно шаси, като окачването  е специално проектирано.

Информация за V1 Challenge България
Форматът на шампионата е разработен с цел моторният спорт да бъде достъпен и всички фенове да имат възможността да бъдат свидетели на надпреварата. Затова, за трасе се използват булеварди или централни пространства в градовете. Феновете стават свидетели на цялото състезание, както и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавни активности от партньори и каскадьори в продължение на 4 часа.

Целта на шампионата е да бъде достъпен и за пилотите, които имат желание и хъс да се състезават. Организаторите осигуряват състезателните автомобили Volkicars и тяхната подрръжка за целия шампионат. Пилотът не се грижи за сервизирането на автомобила, гуми и гориво. Преди всяко състезание пилотите само слагат ръкавиците и предпазната каска и се състезават със спортни автомобили с напълно еднакви технически показатели.

Награден фонд
В концепцията на шампионата е застъпена и силна мотивационна схема за състезателите. Чрез иновативна система за награждаване, както и чрез поддържане на високия адреналин на публиката, пилотите са призвани да дават всичко от себе си във всеки миг от надпреварата и да бъдат максимално концентрирани.

В края на всеки тур автомобилният пилот, заел първо място, ще получава 2000 лв, класиралият се на второ място ще бъде възнаграден с 1000 лв, а на трето - 500 лв.

Заедно с паричните награди, в края на състезателния сезон на V1 Challenge България, първият в генералното класиране ще грабне специална купа със златно покритие, подгласникът му - купа със сребърно и заемащият трето място - трофей с бронзово покритие.