Бившият президент на "Левски" Томас Лафчис недоумява как може съд в САЩ да командва света. Той гостува в студиото на Нова телевизия, за да коментира грандиозния скандал с арестите на хора от ФИФА. Вчера в Цюрих бяха арестувани редица високопоставени служители на световната футболна централа, включително президентът на КОНКАКАФ Джефри Уеб, както и уругваецът Еугенио Фигередо - член на Изпълкома и доскорошен президент на КОНМЕБОЛ.

Акцията станаха факт само два дни преди избора на нов президент на ФИФА. Досегашният - Сеп Блатер, също е разследван от ФБР. Лафчис изрази мнение, че Блатер е довел ФИФА до върха на корупцията.

"Проведе се показна акция, но е много трудно да се докажат целите корупционни схеми. Смятам, че Блатер ще бъде преизбран, такива са настроянията, независимо от случилото се", каза Лафчис.

"Великобритания и САЩ водят борба срещу Блатер. Случилото се е поръчка, която цели да му попречи. Тя идва от държавите, които не са доволни от управлението му. Виждаме, че искането за показния арест на толкова служители на ФИФА идва от съд в Ню Джърси. Не може един съд в Щатите да командва света и да казва този сме нарочили, този трябва да бъде обвиняем... Не се съмнява, че корупцията във ФИФА е огромна. Само в Азия от "черно тото" са спечелени над 4 милиарда долара. Всички мачове вече са под съмнение. Истината е, че Блатер доведе ФИФА до върха на корупцията, но и я направи една от най-мощните организации в света", коментира още бившият президент на "Левски"

"По отношение на футболната корупция у нас - ние сме една от последните брънки. Държавата не иска да се занимава с футбола ни. Христо Стоичков изнесе скандални неща, когато се изправи срещу ръководството на БФС, но какво се случи – нищо", добави Лафчис.

"Най-страшното нещо е това с незаконните залози, то никога няма да бъде преборено", завърши бившият вратар.