Севиля победи Днепър с 3:2 и спечели за рекорден четвърти път трофея от турнира Лига Европа. Никола Калинич (7) даде преднина на украинския тим, но Гжегож Криховяк (28) и Карлос Бака (31) направиха пълен обрат. Руслан Ротан (44) изравни в края на първата част, но отново Карлос Бака (73) бе точен след почивката за крайния успех на испанския тим.

Андалусци са единственият тим с четири трофея от Лига Европа (преди това УЕФА Къп). С по три трофея остават Интер, Ювентус и Ливърпул. Освен четвърти трофей, Севиля направи втори дубъл на Купата след сезон 2005/06 и 2006/07, когато триумфира срещу Мидълзбро (4:0) и Еспаньол (2:2 и дузпи). Днепър участва за първи път на финал в европейски клубен турнир.

Испанският тим взе инициативата в самото начало и още в 6-ата минута имаше претенции за дузпа, след като Рейес се строполи в наказателното поле на украинците, но съдията Мартин Атикинсън не посочи бялата точка. Ответната контраатака на Днепър хвърли в шок испанците. В 7-ата минута Матеус центрира отдясно и намери отлично пласиралия се наказателното поле на андалусци хърватин Никола Калинич, който с с глава не остави шансове за Рико - 1:0 за Днепър.

Носителят на трофея от миналия сезон продължи да доминира в търсене на изравняването. В 23-ата минута вратарят на украинците Денис Бойко се намеси решително с брилянтен рефлекс след шут на Криховяк.

Натискът на испанците даде резултат едва в 28-ата минута, когато атака по лявото крило завърши с центриране на Рейес към Карлос Бака, а колумбиецът свали топката за Криховяк и полякът от трудно положение отправи неспасяем шут за 1:1. Само три минути по-късно Севиля направи пълен обрат, след като Мбиа комбинира с Рейес в центъра, а капитанът на испанците изведе Бака сам срещу вратаря и колумбиецът преодоля Бойко, за да реализира на празна врата – 1:2 за Севиля.

В 36-ата минута Коноплянка шутира опасно и прати топката в горния ляв ъгъл, но вратарят Рико изби в корнер с невероятен рефлекс. Все пак Днепър изравни минута преди края на първата част след чудесно изпълнение на пряк свободен удар от Руслан Ротан за 2:2.

След почивката футболистите на украинския тим владееха значително повече топката, отколкото през първото полувреме, но и двата тима действаха по-внимателно в защита. Положенията за гол пред двете врати също намаляха, но грешка в защитата на Днепър промени всичко.

В 73-ата минута зле изчистена топка стигна до М’биа, който се опита да комбинира с Витоло, но пасът му беше неточен. Топката обаче достигна до плеймейкъра след нова грешка в защитата на украинците и той изведе Карлос Бака сам срещу вратаря, а колумбиецът отново не сгреши и разстреля Бойко за 2:3, вкарвайки втория си гол в мача. Девет минути по-късно Бака беше много близо до хеттрик, но Бойко спаси.

В заключителните минути пък Днипро игра в намален състав, след като Матос припадна на терена, но бързата намеса на медицинските екипи не позволи фатален развой. Играчът беше откаран в болница скоро след инцидента, като още на излизане от терена влезе в съзнание.

Украинците така и не успяха отново да изравнят и Севиля спечели трофея, а с това и правото да участва в Шампионската лига следващия сезон.

DniproSevillaДнепър - СЕВИЛЯ 2:3
1:0 Никола Калинич (7), 1:1 Гжегож Криховяк (28), 1:2 Карлос Бака (31), 2:2 Руслан Ротан (44), 2:3 Карлос Бака (73)

стадион: Национален, Варшава
съдия: Мартин Аткинсън (Англия)
0.9zLE.jpg
Съставите:
ДНЕПЪР: 71.Денис Бойко, 44.Артьом Федецки, 14.Евгений Чеберячко, 23.Дъглас Силва Баселар, 29.Руслан Ротан , 12.Леонардо де Матос Крус , 7.Джаба Канкава (85 - 28.Шаков), 25.Валери Федорчук (68 - 19.Безус ), 10.Евгений Коноплянка, 99.Матеус Насименто, 9.Никола Калинич (78 - 11.Селезньов)
Треньор: Мирон Маркевич
 
СЕВИЛЯ: 29.Серхио Рико, 2.Беноа Тремулинас, 6.Даниел Карисо , 15.Тимоте Колоджейчак, 25.Стефан М'биа, 4.Гжегож Криховяк , 19.Евер Банега (89 - 12.Ибора), 22.Алейкс Видал, 20.Витоло, 10.Хосе Антонио Рейес (59 - 23.Коке), 9.Карлос Бака (82 - 7.Гамейро)
Треньор: Унай Емери