След 26 години Балкан (Ботевград) докосва титлата по баскетбол на България при мъжете. "Зелените" постигнаха пълен обрат в серията от финалния плейоф срещу Лукойл Академик, след като спечелиха с 82:78 точки третия сблъсък в пълната "Арена Ботевград". С този втори пореден успех домакините поведоха с 2-1 и са на крачка от шампионския трофей за първи път от 1989 година насам. Решителният четвърти мач е на 29 май, петък, от 20 часа отново в Ботевград.

Срещата започна с вихрено темпо. Гостите от Правец поведоха с 11:9 след осем точки на Никола Драгович, след като преди това шест поредни наниза Николай Върбанов в полза на домакините. Последваха серии и за двата отбора, като в крайна сметка краят на първата част дойде при 25:24 точки в полза на Балкан.

Битката продължи и във втората. Разликата отново варираше от няколко точки. Но три минути преди полувремето тройка на Мартин Маринов позволи на ботевградчани да поведат с 41:36, а след това Павел Маринов доведе нещата до 44:37. Тери Смит обаче демонстрира отлична стрелба и в крайна сметка почивката дойде при 45:41 в полза на домакините.

Доминацията на Балкан продължи и в третата, и в последната четвърт. На два пъти Лукойл изоставаше с по осем точки, но успяваше да съкрати разликата. А минута преди края на предпоследната част най-сериозната преднина към този момент бе факт - 68:59. В крайна сметка тя бе сведена до 7 точки преди сирената за край на третата четвърт.

В последната част Балкан заслужи аплодисментите на публиката в зала "Арена Ботевград". Домакините не спираха да доминират и поддържаха отлична разлика в резултата, въпреки че на моменти не успяваха да се справят със стрелбата под коша. Но и гостите бъркаха. В последните две минути от двубоя "студентите" показаха по-голяма концентрация и намалиха аванса на съперника до три точки, след като Балкан се проваляше в нападение - 81:78. 48 секунди преди финалната сирена Тери Смит извърши глупаво нарушение в нападение, което позволи на домакините да получат топката. Но грешка при стрелбата позволи на гостите отново да намалят разликата. Но и те не се възползваха от шанса си, което означаваше само едно - победа за Балкан. Втора за отбора, воден от Влада Вукйчич. Както и сериозна крачка към шампионската титла на България.

БАЛКАН (БОТЕВГРАД) - ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК 82:78 (25:24, 20:17, 23:20, 14:17)