Американските власти, които бяха в основата на акцията срещу високопоставените членове на ФИФА, излязоха с официално обръщение във връзка със случая. Отношения взеха генералният прокурор на САЩ, директорът на ФБР, разследващият прокурор на случая и шефът на Международната служба за разследване на данъчни измами. Те бяха категорични, че корупционната практика в света на футбола трябва да спре и те няма да спрат дотук със своите действия.
 
Както е известно, тази сутрин в Цюрих имаше акция на швейцарските власти, която доведе до арестуването на шестима членове на ФИФА. Те ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще им бъдат повдигнати обвинения в корупция. Общо 14 души ще бъдат подведени под отговорност. Това е сериозен удар по ФИФА точно два дни преди изборите за президент на световната футболна централа в петък, на които настоящият шеф Сеп Блатер ще опита да спечели пети мандат в конкуренцията на йорданския принц Али бин ал Хюсеин.
 
„Обвинението е основано на корупция, която е необуздана, систематична и дълбоко вкоренена не само в чужбина, но и тук в САЩ. Обхваща поне две поколения футболни власти, които са използвали постовете си, за да придобият милиони долари чрез подкупи и комисиони. Това е оказало пагубно влияние на много младежки първенства и развиващи се страни, които е трябвало да получат финансиране от търговските права, които вместо това са били разпределени между тези организации. Днешната акция е доказателство, че американското правосъдно министерство възнамерява да сложи край на тези корупционни практики и да внесе правосъдие за прегрешилите“, заяви генералният прокурор на САЩ Лорета Линч.
 
„Днешната акция трябва да изпрати послание, че всичките подобни престъпни практики ще бъдат прекъснати. Трябва ясно да се обяви: Достатъчно! След десетилетия на вихрена корупция световният футбол се нуждае от ново начало. Управлението на ФИФА трябва да предостави честна подкрепа за спорта. Нека бъда ясна: Тази акция не е финалната глава на нашето разследване“, обяви прокурорът по случая Кели Къри.
 
„Арестуваните, които ще бъдат обвинени, са създали цяла култура на корупция и алчност. Това е довело до една неравнопоставеност в света на футбола. Незаконните плащания, подкупи, комисиони и дори форми на изнудване са се превърнали в начин на бизнес за ФИФА. Искам да призова всички следователи и прокурори по цял свят да предприемат действия за прекратяването на тези практики в света на футбола“, коментира директорът на ФБР Джеймс Коуми.
 
„Когато лидерите на една организация са се облагодетелствали за сметка на хората, които е трябва да защитават, те трябва да си платят. Корупцията, укриването на данъци и прането на пари със сигурност не са основата на много печеливши бизнес структури. Няма значение дали го наричате сокър или футбол, за феновете, играчите и спонсорите по цял свят водещото е любовта към спорта. Те трябва да знаят, че ръководителите на любимата им игра не са корумпирани и престъпници, които превръщат този спорт в мръсен бизнес. Този случай не е просто за футбола, а за честността и спазването на закона. Ние ще продължим да следим да няма подобни практики и след това. Искаме всички да са равни пред закона“, заяви Ричард Уебър – шеф на Международната служба за разследване на данъчни измами.