Швейцарските власти излязоха с официално съобщение, че е започнато разследване във връзка със съмненията за корупция при избора на домакините на Мондиал 2018 и 2022. Иззети са документи и електронни материали от централата на ФИФА в Цюрих, а се провеждат разпити на 10 човека. Както е известно, световното първенство по футбол след три години ще се проведе в Русия, а това през 2022 г. в Катар.
 
Още при избора на двата домакина имаше съмнения за корупция. Сега вече е започнато разследване. За момента няма яснота дали изявлението на швейцарските власти има връзка с проведената тази сутрин акция срещу високопоставени членове на ФИФА в Цюрих или е просто съвпадение.
 
Руският спортен министър Витали Мутко побърза да обяви пред агенция ИТАР-ТАСС, че извършените тази сутрин арести нямат нищо общо с избора на Русия за домакин на световното първенство през 2018 г.
 
В същото време има непотвърдени информации, че президентът на ФИФА Сеп Блатер в момента лобира за отлагане на изборите за шеф на световния футбол, които трябва да се проведат на конгреса в петък. Причината за това днешната акция на швейцарските власти, извършена след искане на американското правосъдно министерство и ФБР.