Шестима са високопоставените членове на ФИФА, които са били арестувани в Цюрих тази сутрин и ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще им бъдат повдигнати обвинения в корупция. Съобщението беше направено от Швейцарското министерство на правосъдието, но имената на арестуваните не се съобщават. Както вече е известно, тази сутрин беше проведена мащабна акция в хотел в Цюрих, при който бяха задържани членове на световната футболна централа. Заповедите за арест са срещу над 10 човека, но някои от тях още не са били пристигнали за конгреса на ФИФА в петък, когато трябваше да има избори за президент на световната футболна централа.
 
„Американските власти подозират тези лица в получаване на подкупи в размер на милиони американски долари. Заповедите за арест са издадени след официално искане от страна на Съединените щати. Прокуратурата на Източния окръг на Ню Йорк разследва тези хора във връзка с получаване на подкупи за периода от началото на 90-те години на ХХ век до наши дни“, съобщават от швейцарското министерство.
 
„Различни футболни ръководители, делегати на ФИФА и други функционери на организации, свързани със световната футболна централа, са подозирани в получаването на подкупи, надхвърлящи 100 милиона долара. Парите са давани от различни маркетингови фирми и медийни корпорации, които пък са получавали медийни, маркетингови и спонсорски права за футболни турнири в Латинска Америка. Според американските власти всички тези тъмни сделки са договаряни и извършвани на територията на САЩ, а сумите са минавали през американски банки.“
 
„С одобрението на Правосъдното министерство е започната е процедура за експресно екстрадиране на арестуваните лица в САЩ. Ако някой от задържаните оспори заповедта за екстрадирането ще минем през продължителната процедура, която включва изпращането на специална правителствена нота от страна на САЩ и в най-лошия случай може да отнеме около 40 дни“, допълниха швейцарските власти.