Акцията на швейцарската прокуратура срещу управленските фактори във ФИФА се е провела като по филмов сценарии. Тази сутрин следователите са пристигнали в петзвездния хотел, взели са ключовете от стаите и са се качили по стълбите. Поне двама от задържаните са изведени без белезници през страничен вход. Единият от тях е шефът Футболната федерация на Коста Рика Едоардо Ли, който е получил разрешение да вземе и багажа си. Всичките му куфари и сакове са били с логото на ФИФА.
 
Акцията е поне срещу повече от десет човека, но част от тях не са били пристигнали още в хотела. Сред тях са вицепрезидентът и член на Изпълкома Джефри Уеб от Каймановите острови, уругваецът Еугенио Фигередо – член на Изпълкома и доскорошен президент на КОНМЕБОЛ, както и тринидадецът Джак Уорнър – бивш член на Изпълкома на ФИФА. Към всички арестувани ще бъдат повдигнати обвинения в корупция.
 
За момента няма официална информация от американското министрество на правосъдието, ФБР и ФИФА. Случаят е наблюдаван специално от генералният прокурор на САЩ Лорета Линч, която пое поста преди месец. Преди това, в ролята си на прокурор на Бруклин, тя следеше разследването срещу ФИФА. Очаква се Линц и шефът на ФБР Джеймс Коуми да имат специална пресконференция по-късно днес.
 
Очаква се разследването да се окаже сериозна заплаха за преизбирането на Сеп Блатер за пети мандат начело на ФИФА, въпреки че срещу швейцареца няма повдигнати обвинения. До провеждането на акцията тази сутрин Блатер беше сигурен победител в изборите.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ