Цветана Пиронкова победи Барбора Стрицова (Чехия) със 7:6, 6:2 в среща от първия кръг на "Ролан Гарос". Българката записа трета победа в четири мача с 23-ата в света, като взе последните три сблъсъка с чехкинята.
 
Пиронкова ще срещне победителката от Дениса Алертова (Чехия) - Йоана Конта (Великобритания), които играят в момента.

ПЪРВИ СЕТ
Първият сет премина с много грешки и колеблива игра и от двете тенисистки. Стрицова първа постигна пробив за 2:1, а до 4:3 в полза на чехкинята, нито една не спечели сервиса си. Стрицова взе подаването си за 5:3, но Пиронкова спечели гейм на нула за 5:4 и запази шансове за успех в сета. Българката печелеше в моментите, в които подлагаше съперничката си под напрежение и това доведе до 5:5, а Пиронкова записа трети пробив в сета. Българката дръпна в резултата за 6:5, но чехкинята взе нещата в свои ръце и стигна до тайбрек (6:6). Там резултатът вървеше точка за точка до края, в който Цвети успя да поведе с две точки за решителното 7:5.
1a_1.jpg
2_2.jpg
aaa1.jpg
 
ВТОРИ СЕТ
Вторият сет бе далеч по-лесен за Пиронкова, която проби съперничката си още в първия гейм. Макар да допусна да бъде пробита във втория, българката дръпна с 3:2 след нов пробив, който успя да затвърди за 4:2. Пиронкова окончателно си отвори вратата към втория кръг с пробив на нула за 5:2, след който взе и сета с крайното 6:2.
222.jpg
aaa2.jpg