България се справи перфектно с организацията на Евро 2015 за юноши до 17 години. Това мнение всички изтъкнаха след края на шампионата, който беше спечелен от Франция. Дори президентът на УЕФА Мишел Платини си тръгна доволен, след като видя как талантливите "петли" надвиха Германия по категоричен начин - 4:1.

Всичките 16 отбора останаха доволни от организацията на турнира, който се проведе в Стара Загора, Бургас, Созопол и Сливен. Голям успех е самият факт, че БФС извоюва домакинството на толкова значим футболен форум. Благодарение на Евро 2015 стадионите в тези градове бяха значително подобрени с инвестиции от УЕФА.

Тренировъчните бази на отборите бяха край морето, а най-много публика логично имаше на мачовете в Стара Загора и Бургас. Първият двубой на нашите момчета - загубата с 0:2 от Хърватия, беше посетен от рекордните за юношески мач 11 хиляди зрители. Церемонията по откриването премина перфектно - с песни, танци и заря. Специален гост беше Стилиян Петров. Посланикът на Евро 2015 с удоволствие отдели повече от час за феновете, които искаха да се снимат с него за спомен и да ги зарадва с автограф. "Безупречна организация", изтъкна Стенли, който присъства на няколко мача и постави отлична оценка. ____________1.jpg

Кметовете на Бургас, Стара Загора, Сливен и Созопол също имаха голяма заслуга искрата при подрастващите да пламне и мнозина от малчуганите да се насочат към футбола. Учениците бяха агитирани да присъстват на мачовете от Евро 2015, за да се събира повече публика. Бяха осигурени и евтини билети - на символичната цена 2 лева. Дори много пенсионери с интерес искаха да видят младите футболисти на другите страни и също тръгнаха към стадионите.

Финалът на "Лазур" беше още повече посетен. На трибуните за битката между Франция и Германия имаше точно 14 680 зрители, които изгледаха на живо новите звезди на световния футбол. Героят за "петлите" - Одсон Едуар от ПСЖ, блесна с хеттрик. Новата звезда на френския футбол стана №1 в историята на европейските първенства до 17 години, реализирайки цели 8 гола в шампионата в България. Неслучайно за подписа на Едуар се облизва Арсенал.

Лука Зидан пък беше атракция за фенове, син на велика фигура във футбола - Зинедин Зидан. Но синът на Зизу не само е с известно име. Той се оказа най-добрият вратар на турнира. Стражът на Франция привлече вниманието на полуфинала в Белгия, когато спаси три дузпи и помогна за класирането на финала. Зидан-младши вече е в "Б" отбора на Реал (Мадрид) и тепърва ще се говори за него.

Бъдещето е и пред българските таланти, които записаха две загуби - 0:2 от Хърватия и 1:2 от Испания, както и равенство 1:1 с Австрия. Евро 2015 може да е само позитивно за България, но извод №1 трябва да бъде - да опитаме да ги стигнем и на терена, не само в организацията. Борислав Михайлов не спира да изтъква, че младите футболисти няма как да бъдат научени в националния отбор по време на кратките лагери. Изграждането им става в школите, повечето от които обаче не работят както трябва и не са продуктивни.

Безспорно искрата при подрастващите пламна на Евро 2015, където те много се вълнуваха и с интерес следиха двубоите. На всеки от четирите стадиона миришеше на футбол и българските юноши се мотивираха още повече. Сега важното е как ще продължи развитието им. Българският футболен съюз пък обяви следващата цел - домакинство на Европейско за младежи до 21 години. Базата вече е готова, а и предимство на кандидатурата ни е многото публика, която посети първенството при юношите до 17 години. България счупи всички рекорди, като 33-те мача са гледани  от общо над 65 хиляди души. Това прави почти по 2000 на мач и е доста по-добър атестат дори от двубоите на мъжете в родната "А" група.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

france1.jpg