Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов даде интервю пред ТВ+. Ето какво каза дългогодишният ръководител за "А" група, ЦСКА, Борислав Михайлов, Байерн Мюнхен и ежедневието си.

- Г-н Касабов, справихме ли се с домакинството на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години?
- Да, оценката е висока.

- Чия е заслугата домакин на форума да е България?
- Голямата заслуга е на президента на футболния съюз, тъй като той е член на Изпълкома на УЕФА, а именно там се решава коя страна да бъде домакин. Неговото присъствие там е допринесло много.

- Как е приет президентът Борислав Михайлов в Европа?
- По-добре от колкото в България, при всички случаи. Това не е и учудващо, тъй като там гледат по друг начин на футбола. Все пак това е една игра, а и той доказа през тези четири години, които минаха, че може да помогне на футбола със своя опит и знания в тази област. И тенденцията при Платини е да има има все повече футболни хора в управата, бивши футболисти.

- Какво е мнението Ви за представянето на младите ни надежди?
- Това, че те се класираха като домакини, не минаха през квалификации, от една страна е добре, от друга не толкова, защото не минават през сито. Друг е въпросът дали щяха да минат през това сито, ако не бяха домакини. Все пак, две минимални загуби и един равен мач не е толкова лош резултат за нас.

- Не е ли скучно да гледаме “надбягване с един кон”, имам предвид първенството в България?
- Със сигурност е скучно, но веднага ще ви отговоря, че вината на Лудогорец е най-малка. Другите клубове трябва да се напрегнат и да достигнат нивото им.

- Очаквали ли сте финансовата криза да застигне грандовете Левски и ЦСКА?
- През последните години - да. По-рано не бих могъл да си го представя.

- Как си обяснявате този финансов колапс, в който затънаха тези два клуба?
- Може би, защото изпуснаха хода на времето и защото вече не е толкова лесно да се упражнява свободен футбол както беше преди години.

- Много често се говори за мениджмънта във футбола, много хора казват, че това е начинът и основата да върви един клуб напред. Но сякаш това не го виждаме в тези два клуба...
- Разбира се, безспорно. Не бих казал, че не го наблюдвааме, те също имат добри ръководители, просто ситуацията беше друга преди време.

- Какво се случва с отнемането на лиценза на ЦСКА и Локомотив (София)?
- Разбрах за това, учуден съм, тъй като това са два отбора, които са с големи традиции. Защо са го допуснали - не ми е ясно. Надявам се да се оправят нещата при апелативната комисия, но няма да е лесно, жалко че се стигна до там.

- Представяте ли си едно първенството без ЦСКА и Локомотив (София) как би изглеждало?
- Не си го представям, защото до сега не е било, но това е спортът, едни са шампиони, други изпадат, няма застраховани отбори.

- Накъде върви футболът ни в общ план?
- Тежко време живеем, нямаме тези резултати, които ги имахме по-рано, но както и вие казахте, дано тази генерация, която сега е 17 годишна и повече, дано те успеят на направят нещо в бъдеще.

- Оправдан ли е този негативизъм към родния ни футбол?
- Не, безспорно, защото на фона на всичко, което се случва в нашата държава, футболът не е толкова зле.

- Да, но не не можем да отречем, че се играе на лоши терени, нямаме добри бази...
- Безспорен факт, може би там трябва да се наблегне, защото не е нормално клуб, който се нарича професионален, да няма един терен, не говоря за пет, шест, седем, а за един.

- Това по някакъв начин отразява ли се на националния отбор на страната?
- Разбира се, след като играчите от деца не свикнат с добра обстановка, с добри терени, трудно после ще наваксат.

- Виждате ли светъл лъч в ситуацията?
- Да, сега почват да се правят повече терени. Голяма част от президентите разбраха, че без да се работи трудно ще стане, а това може би е най-евтиният път за повдигане на резултатите.

- 40 години сте във футбола, 20 от тях сте вицепрезидент на БФС. Според Вас трябва ли да присъстват президенти на клубове в ръководния огран, имам предвид Изпълкома на БФС?
- По този въпрос имам две становища. Едното е, че трябва да присъстват, тъй като те са футбола, ежедневния футбол. Другата теория е, че трябва да са даде управата на Лигата и тя да излъчва един-двама представители в Изпълкома, и те да се ползват със статута на представители на Лигата. Но както ви казах има две теории, не знам коя е по-правилната.

- А вторият вариант може ли да се случи скоро у нас, както казахте, самата Лига да излъчи представители?
- Трябва да има промяна първо в устава, защото в държавите, в които е така, е записано в уставите на техните съюзи, че президентът на Лигата е по право първи вицепрезидент на футболния съюз, но той е такъв като представител на Лигата, а не персонално. В смисъл такъв, че ако председател на Лигата стане друг човек, той поема поста.

- Каква е разликата между Иван Славков и Борислав Михайлов като шефове на най-популярната игра у нас?
- Иван Славков, лека му пръст, имаше едно голямо качество, успяваше да отсее, благодарение на своя дългогодишен опит, важното от ежедневните неща, с които се сблъскваше. Г-н Михайлов се натоварва с повече неща, на които Иван Славков отделяше по- малко внимание.

- Споменахте Иван Вуцов. Защо няма човек, който да замести “сивия кардинал”, както го наричаха?
- Това прозвище е много интересно. Първо, няма незаменими хора, това е ясно, но Иван Вуцов е институция във футбола. Той е минал е през всичко от състезател до ръководител, треньор е бил и на клубен, и на национален отбор, за него нямаше тайни.

- Известни са контактите Ви с водещи фигури в световния футбол. Разкажете за приятелството ви с Франц Бекенбауер. Как се запознахте с него?
- От 75-та датира, случайно се запознахме в самолета.

- Какво най-много Ви впечатлява у него?
- Това, че успява с лекота да се справи с всички ситуации, в които попада, и не случайно казват за него, че с каквото се захване винаги успява, просто всичко му се отдава.

- Изпитват ли респект от него шефовете на Байерн (Мюнхен)?
- О, не само те изпитват респект, доста хора го изпитват, защото той си го е извоювал това нещо.

- Често ли се чувате с него по телефона?
- Относително често, преди около 10 дни бе последният ни разговор.

- Нещо коментирахте ли за сегашното състояние на Байерн, защото Вие сте и фен на баварците?
- Разговорът ни беше точно между двата мача на Байрен срещу Барселона в Шампионската лига и неговото мнение беше, че не вярва в чудеса, така и стана.

- Вие сте член на най-големия немски клуб, харесва ли ви Байерн при Гуардиола?
- Не, не ми харесва как играят, но дали причината е в Гуардиола, не знам. Факт е, че откакто е той, успехите намаляват, не се увеличават. Започнахме с три купи при Юп Хайнкес, дойде Гауардиола и станаха две, сега една.

- Какво е мнението според Вас на ръководството, говори се за смяна, ще остане ли според Вас Пеп начело на тима?
- Според мен ще си изпълни договора си.

- Обичате ли да пътувате?
- Да, такава ми е работата, че ако не обичах, нямаше да мога да се справям с нея.

- Кое Ви зарежда положително в живота?
- Приятели. Многото приятели, които имам.

- Кое Ви разочарова?
- Ще прозвучи като клише, но е така - предателството.

- Досега предавали ли са Ви?
- И да, и не.

- Лесно ли прощавате?
- Да, но има хора, на които не съм простил и няма да простя.

- Нещо за финал на нашия разговор?
- Да си пожелаем по-добри дни за българския футбол.
КРАСИМИР МИНЕВ/ТВ+