Световният шампион Люис Хамилтън за първи път в кариерата си ще стартира от полпозишън в Гран При на Монако във Формула 1. Британецът беше най-бърз в квалификацията и се пребори с конкуренцията на съотборника си в Мерцедес Нико Розберг.
 
Двамата пилоти на Мерцедес отново имаха превъзходство пред останалите състезатели и заслужено ще застанат на първа стартова редица. Най-бързата обиколка на Хамилтън в третата част от квалификацията беше направена за 1:15:098 минути, което е с 0,342 секунди по-добре от най-бързия тур на Розберг.
 
Себастиан Фетел беше единственият друг пилот, направил една обиколка за по-малко от 1:16 минути. Това му гарантира третото място на стартовата решетка. Германският пилот на Ферари беше с близо 0,2 секунди по-бърз от Даниел Рикардо с Ред Бул.
 
Другият пилот на „червените бикове“ Данийл Квят даде пето време, а шести е Кими Райконен с Ферари. Серхио Перес от Форс Индия направи чудесно представяне и ще тръгне от седма позиция. Зад него се наредиха Карлос Сайнс-младши (Торо Росо), Пастор Малдонадо (Лотус) и Макс Верстапен (Торо Росо).
 
Двигателят на Фернандо Алонсо от Макларън се запали по време на втората част от квалификацията и той остана с 15-о време. Испанецът обаче ще стартира 14-и, тъй като Ромен Гросжан с Лотус, дал 11-и резултат, ще изтърпи наказание от връщане с пет позиции заради смяна на скоростна кутия след Гран При на Испания.
 
4-1_1.jpg