Книгата на един от най-големите футболисти за всички времена Мишел Платини - „Говорим за футбол“, вече и с превод на български език, съобщиха от издателската къща. Президентът на УЕФА работи по спортното творение заедно с всепризнатия футболен журналист и бивш редакционен директор на изданията „Екип” и „Франс Футбол” - Жерар Ерно.

Платини представя най-модерната визия на играта, от страна на специалист преминал през всички нива на най-универсалния спорт в света и стигнал до президентския стол, която съществува днес и се превръща в учебно помагало за света на футбола.
Двамата специалисти показват и изследват всяка подробност на футбола. Читателят ще се запознае с историята на играта, основните персонажи на терена – играчи, треньори, съдии, като също така книгата обикаля цялата футболна планета, за да разбере читателят какво е нейното население, кой и как го ръководи, какви са рисковете и опасностите за съществуването му.

Не е пропуснат, разбира се, и целият живот на знаменития Мишел Платини и всички негови успехи и техники.

„Една сила ме тласна към футбола, където щях да прекарам целия си живот. Нека уточня: всички мои животи. Бил съм футболист, „кръчмарски син“, медийна личност, селекционер, президент на организационния комитет на Световното първенство по футбол, президент на УЕФА. Тази сила е голът. Да вкараш гол. Да вкараш гол на футболното поле, а след това и на полето на живота. В тази книга съм описал как между една игра и човешкото съществуване може се появи любов от пръв поглед, чийто смисъл търсих. Исках да отида и по-нататък, още по-нататък.“, споделя авторът за своето творение.

Българският превод е дело на спортния журналист Станил Йотов, а издател на „Говорим за футбол” е издателска къща „Жануа 98“.