Странни неща се случват понякога в живота. До един момент информацията е една, а след час-два всичко се преобръща на 180 градуса и става съвсем друга. Дали БЛИЦ лъже, дали някои неволно излъга БЛИЦ или просто живеем в България, преценете сами.
 
Започваме хронологично. Вчера към 14 часа репортер на БЛИЦ разговаря с две ключови фигури на БФС. И единият, и другият бяха категорични, че ЦСКА, Локомотив (София) и Локомотив (Пловдив) горят с лицензите си – и за Европа, и за „А” група. Двамата (пак уточняваме – с ключови позиции в централата) обаче уточниха, че е възможно да бъде направен компромис за вътрешното първенство. Същите те добавиха, че съвсем скоро на официалния сайт на футболния съюз ще излезе съобщение от Лицензионната комисия.
 
Съобщението се забави, но все пак се появи. В него обаче с изненада открихме, че Локомотив (Пловдив) е окей с лиценза за българския шампионат, а в кюпа изведнъж е попаднал Черно море.
 
И ето ги отново зададените по-горе въпроси. БЛИЦ ли лъжат, някой излъга ли БЛИЦ или просто живеем в България...
 
Как така за час-два Локо (Пд) почисти финансовата мръсотия в двора си и как така за същия период от време мръсотията се премести от „Лаута” край брега на Черно море...
 
За финал ще припомним едно съобщение на  Лицензионната комисия, публикувано на 5 май. В него дословно пишеше следното.
 
Тиражираната в някои медии информация, че плащането от страна на дадени футболни клубове на конкретни суми към институции, юридически и физически лица би довело до евентуално получаване на лиценз не отговаря на истината. Съгласно „Наредбата за клубно лицензиране“ всички плащания и споразумения по просрочени суми към 31.12.2014г. декларирани пред ЛК, следва да бъдат платени или разсрочени до 31.03.2015г. и входирани до тази дата.
Лицензионната комисия, съгласно своя предварително обявен график, разглежда постъпилите в срок документи от всички футболни клубове и взема решение за всеки отделен футболен клуб. След приключване на процедурата по оценка на представените документи, ЛК ще обяви публично резултатите чрез официалния сайт на БФС.
 
Край на цитата.
 
От прочетеното става ясно, че кой каквото е правил с лиценза, е трябвало да го направи до 31 март. Натъртваме – до 31 март. След това вече е късно. Т..е. – нямаш право да подправяш документи и да уреждаш разсрочени плащания със задна дата. Пак натъртваме – със задна дата.
 
Хубаво, прекрасно даже. Защо обаче вчера същата Лицензионна комисия пусна ново съобщение. В него се съобщава кои отбори до момента са получи лиценз за Европа и „А” група, а в последния абзац четем буквално следното:
 
„Документите на останалите клубове са в процес на разглеждане.
Bсички заинтересовани страни ще бъдат своевременно уведомени при вземане на решения.”
 
БЛИЦ пита. Какво означава „в процес на разглеждане”. Нима не е възможно от 1 април до 15 май, примерно, Лицензионната комисия да е разгледала под лупа всички документи на всички клубове и вече да е забравила за това?! Извинявайте, но става въпрос за десетина клуба. Някак си много съмнителен е този доста продължителен процес на разглеждане. Да не би зад него да се крият онези незаконови вратички, които да позволят на някои прегрешили клубове да си поправят гафовете със... задна дата. Ако е така (а ние силно се надяваме, че не е така), значи Лицензионната комисия си противоречи в двете съобщения.
 
Дали БЛИЦ лъже, дали някой излъга БЛИЦ или просто живеем в България...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ