Ню Йорк Рейнджърс се класира за финала на Източната Конференция на НХЛ, след като в седмия решителен мач от плейофната серия обърна Вашингтон Кепитълс за успеха с 2:1 в „Медисън Скуеър Гардън“. На финала на Изток „рейнджърите“ ще играя срещу Тампа Бей Лайтнинг.
 
Дерек Степан вкара победния гол 8:36 минути преди края на продължението. Той беше точен при добавката на удар на Дан Джирарди, отразен от вратаря Брейдън Холтби. Така „рейнджърите“ спечелиха с 4:3 изключително оспорваната серия, в която всеки мач беше решен с един гол разлика.
 
Ню Йорк Рейнджърс не само обърна решителния мач, но обърна и серията, в която изоставаше с 1:3. Така нюйоркчани станаха първия отбор в историята на НХЛ, обръщал плейофна серия след изоставане с 1:3 в две поредни години. През миналия сезон „рейнджърите“ по същия начин преодоляха Питсбърг Пингуинс във втория кръг на плейофите.
 
Вратарят на Ню Йорк Рейнджърс Хенрик Лундквист за шести път в кариерата си печели плейофна серия в седем мача. Така той се изравни с легендарните Мартин Бродюр и Патрик Роа.
 
Вашингтон Кепитълс откри резултата в първата третина чрез Александър Овечкин, а през втората част Кевин Хейс изравни за домакините. Вратарят Лундквист спаси 35 удара към вратата си. Стражът на гостите Холтби направи 37 спасявания.