Григор Димитров отпадна още във втория кръг на Мастърса в Рим след загуба от Фабио Фонини (Италия). Представителят на домакините победи българина със 7:6 (11:9 точки), 4:6, 6:0 на препълнения корт в италианската столица. Григор Димитров изигра много колеблив мач. Първият сет бе напълно равностоен - като грешки, вкаран първи и втори сервис. В тайбрека и двамата получиха по три сетбола, но в крайна сметка и с малко помощ от мрежата Фонини спечели с 11:9 точки и поведе с 1:0 сета. Във втория сет двамата си размениха по един пробив за 3:3 гейма, след това резултатът стана 4:4, когато Григор проби за 5:4 и след това затвърди пробива и спечели сета с 6:4 за 1:1 сета. В третата част българинът бе неузнаваем и загуби катастрофално с 0:6. Фонини направи три пробива, игра блестящо, на моменти вкарваше уникални точки, а Григор продължи да прави грешки.

 

Балансът между Григор и Фонини е пет мача - три победи за българина и две за италианеца. През 2013 година Фонини спечели на твърди кортове в Сидни с 6:3, 6:1, а Димитров победи в Париж с 6:3, 5:7, 6:2. Двамата играха два пъти в рамките на няколко седмици тази година - на 15 април Гришо спечели с 6:3, 6:4 в Монте Карло, а на 6 май триумфира след 3:6, 6:2, 7:5 в Мадрид. Сега бе ред на Фонини да запише успех в Рим.

ФАБИО ФОНИНИ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 2:1 сета (7:6 (11:9), 4:6, 6:0

ПЪРВИ СЕТ
До 2:2 гейма двамата взимаха подаванията си, след което обаче Григор първи се пречупи и допусна пробив за 2:3. Последваха успешни сервис геймове, за да стане резултатът 4:3 за Фонини. При следващото подаване на италианеца, Димитров поведе с 40:0. Хасковлията по детски пропиля всичките си възможности да върне пробива и Фонини изравни до 40:40. След това представителят на домакините взе аванс, който пропиля и резултатът отново стана равен. При четвъртата си възможност Григор Димитров най-после върна пробива и изравни геймовете - 4:4. Българинът спечели следващото си подаване за 5:4 гейма, макар и да изпита трудности. Резултатът мина през 40:40, но Григор се справи и взе преднина. Фонини изравни за 5:5 гейма, след като спечели подаването си. Италианецът дръпна с 40:0, българинът намали до 30:40, но след това сбърка елементарен форхенд и изгуби гейма. Григор Димитров поведе с 6:5 гейма след сравнително лесен сервис гейм. Фонини изравни за 6:6 гейма на свое подаване. Григор поведе с 30:0 и имаше възможност за пробив, с който да завърши сета, но италианецът обърна резултата с атрактивни и много ефектни удари. В тайбрека Фонини направи минипробив при 5:4 точки. Италианецът направи 6:4 и имаше сетбол, но Григор го отрази и намали на 5:6 след излизане на мрежата. Българинът дори изравни при 6:6 точки и поведе със 7:6. Григор не успя при първия сетбол - 7:7, а след това поведе при 8:7 и получи втори сетбол. Хасковлията имаше свой сервис и направи ужасна грешка, пращайки топката в аут за 8:8. И Фонини сбърка за 9:8 в полза на нашето момче, но точките отново бяха равни (9:9). Фонини стигна до трети сетбол при 10:9. След дълго разиграване и късмет италианецът затвори сета, след като излезе на мрежата и с нейна помощт прокара топката в полето на Григор.

17.jpg

ВТОРИ СЕТ

Фабио Фонини взе първото си подаване и поведе с 1:0 гейма. Григор Димитров изравни на 1:1 гейма след сервис гейм на нула. Фонини поведе с 2:1 гейма, след което Григор изравни за 2:2 гейма. ПРОБИВ за Григор Димитров, който поведе с 3:2 гейма. ПРОБИВ за Фабио Фонини, който печели подаването на Григор и връща пробива за 3:3 гейма. Фабио Фонини затвърждава пробива и повежда с 4:3 гейма. Григор Димитров този път взима подаването си и изравнява геймовете - 4:4. ПРОБИВ за Григор Димитров, който повежда с 5:4 гейма. Григор Димитров с много мъка и напрежение все пак затвърждава пробива и затваря сета след 6:4 гейма.

ТРЕТИ СЕТ

Фабио Фонини повежда с 1:0 гейма в откриващия гейм на третия сет. ПРОБИВ за Фабио Фонини, който повежда с 2:0 гейма. Българинът поведе с 40:0 и допусна пробив. Фонини затвърждава пробива си и повежда с 3:0 гейма. ПРОБИВ за Фабио Фонини, който повежда с 4:0 гейма. Италианецът без проблеми затвърждава пробива за 5:0 гейма. ПРОБИВ за Фабио Фонини, който печели сета с 6:0 гейма.

20_1.jpg