Барселона се класира за финала на Шампионската лига. Испанският гранд елиминира Байерн на полуфиналите. Първата среща на "Камп Ноу" завърши 3:0 за каталунците. На реванша в Мюнхен футболистите на Луис Енрике отново показаха превъзходство, въпреки че загубиха с 2:3. Домакините играха за честта си и записаха престижна победа.

Байерн вече показа, че не се притеснява от по-слаб първи мач в елиминациите и удари Шахтьор (Донецк) 0:0 навън и 7:0 у дома, както и Порто - 1:3 в Португалия и 6:1 в Мюнхен. Този път обаче препятствието се оказа непреодолимо.

Срещата започна без никакво проучване и още в 3-ата минута гостите можеха да водят в резултата. Дани Алвес изведе Иван Ракитич с перфектен пас зад защитата на Байерн, хърватинът излезе сам срещу Мануел Нойер, но не успя да го преодолее. При ответната атака добра намеса на Жерар Пике попречи на Томас Мюлер да се разпише.

4 минути по-късно трибуните ликуваха. Мехди Бенатия засече с глава центриране от корнер и от точката на дузпата опъна мрежата за 1:0. Отговорът на каталунците обаче не закъсня. След четвърт час игра мълниеносна контраатака свари неподготвена отбраната на баварците. Лео Меси финтира двама в червено-синьо, и пусна към Луис Суарес. Уругваецът изскочи по диагонала сам срещу Нойер и пусна на непокрития Неймар. Бразилецът без проблеми отклони топката в празната врата за 1:1. В 19-ата минута Тер Щеген изби с мъка в корнер тежък шут на Мюлер.

После нова комбинация между Неймар и Меси завърши със силен удар към Нойер, но вратар №1 в света спаси. В 29-ата минута обаче нищо не можеше да попречи на каталунците да направя пълен обрат в резултата. Отново, както при първия гол, комбинация Меси-Суарес-Неймар се оказа неразрешим ребус за защитата на Байерн. Аржентинецът изведе Канибала по дясното крило, а той обърна към своя бразилски колега наляво. Неймар укроти топката на гърди в наказателното поле и простреля безпомощния Нойер – 1:2. Шах и мат за Байерн!

Футболистите на Хосеп Гуардиола така и не успяха да излязат от шока до края на първото полувреме. В 41-ата минута Роберт Левандовски беше изпуснат от защитата на гостите и след шута му топката се завъртя около голлинията, но в последния момент Тер Щеген се разтегна и я извади.

След почивката темпото на игра видимо спадна. Съперниците повече разиграваха в центъра на терена, интересните положения бяха малко. Все пак в 59-ата минута домакините стигнаха до изравнителен гол. Вкара го Левандовски. Полякът получи топката на линията на пеналта и стреля технично в далечния ъгъл – 2:2. В 74-ата минута щурмът на отчаянието на Байерн даде резултат. Мюлер размени пасове с Швайнщайгер и от границата на наказателното поле опъна мрежата зад гърба на Тер Щеген – 3:2. На домакините обаче им бяха необходими още 3 гола, за да продължат към финала в Берлин. Задачата беше непосилна и баварците отпаднаха с чест от турнира.

Съперник на Барса на финала ще бъде победителят от сблъсъка Реал (Мадрид) – Ювентус. Първата среща в Торино завърши 2:1 за Старата госпожа. Реваншът е утре в испанската столица.

Финалът на Шампионската лига е на 6 юни на „Олимпиащадион” в Берлин.

 
БАЙЕРН (МЮНХЕН) - БАРСЕЛОНА  
3:2
1:0 Мехди Бенатия (7), 1:1 Неймар (15), 1:2 Неймар (29), 2:2 Роберт Левандовски (59), 3:2 Томас Мюлер (74)
"Алианц Арена"
Съдия: Марк Клатънбърг (Англия)
Жълти картони: Рафиня, Алкантара, Левандовски, Роде, Шаби Алонсо (Байерн); Ракитич, Меси, Педро (Барселона)
 
 
BayernБАЙЕРН: Мануел Нойер, Хуан Бернат, Мехди Бенатия, Жером Боатенг, Рафиня, Тиаго Алкантара, Филип Лам (68 - Себастиян Роде), Шаби Алонсо, Томас Мюлер (87 - Марио Гьотце), Бастиан Швайнщайгер (87 - Хави Мартинес), Роберт Левандовски
Резерви: Пепе Рейна, Данте, Мичел Вайзер, Клаудио Писаро


BarcelonaБАРСЕЛОНА: Марк Андре Тер Щеген, Жорди Алба, Хавиер Масчерано, Жерар Пике, Дани Алвес, Андрес Иниеста (75 - Шави), Серхио Бускетс, Иван Ракитич (72- Жереми Матийо), Неймар, Луис Суарес (46-Педро Родригес), Лионел Меси
Резерви: Клаудио Браво, Марк Бартра, Адриано, Рафиня





Всичко от Шампионската лига - ТУК

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК